Ořechové řezy - náročnější na přípravu, ale chuťově famózní
Potřebné přísady:Těsto:
- ½ kg hladké mouky
- 150g cukru krupice
- 150g tuku – stačí Hera
- 2 lžíce mléka
- 2 lžíce medu
- 2 vejce
- 2 lžíce jedlé sody
Pomazánka:
- 80g cukru krupice
- 120g másla
- 2 lžíce medu
- 350g vlašských ořechů
Krém:
- ½ l mléka
- 2 vanilkový puding
- 250g másla
Postup přípravy:Těsto:
- Rozpustit ve vodní lázni – NEVAŘIT!!
- Přidat 2 lžíce jedlé sody.
Necháme zchladnout a přidáme ½ kg hladké mouky.
Necháme chvíli odpočinout a uděláme na plech placku z jedné poloviny těsta ( jde to špatně, ruce, malý váleček- vydržet – stojí to za to)
- Placku upečeme cca 8 minut na 180 – Hlídat!!
- Vyklopíme na utěrku a natlačíme druhou placku na plech.
Na ni si připravíme ořechovou pomazánku:
Pomazánka:
- Do kastrůlku nasypeme 80g cukru krupice a necháme za stálého míchání lehce zkaramelizovat
- Ubereme teplotu a vmícháme :
120 g másla až se rozpustí, přidáme už bez zahřívání
2 lžíce medu
- a 350g vlašských ořechů,
promícháme a rychle rozprostřeme na syrovou placku.
- Pečeme taky cca 8 minut.
Krém
:
- Uvařený pudink z půl l mléka a 2 sáčků vanilkového pudinku, trochu cukru (tím jsem začala, aby pudink vychladl) vyšleháme s kostkou másla (250 g)
.
- Studenou placku namažeme krémem a přiklopíme ořechovou plackou. To byl největší problém, vůbec jsem nevěděla jak ji z toho pečícího papíru dostat na ten krém. No nějak se mi to povedlo, ale potřebovala bych na to 4 ruce. Nemáte někdo nějaký nápad?
Necháme do druhého dne v lednici a pak už si jen pochutnáváme, je to zážitek.
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptuMarie Fiedlerová