Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Karamelové větrníčky

Potřebné přísady:
  • 250ml vody
  • 90g 100% tuku
  • špetka soli
  • 140g hl. mouky
  • 4 vejce

Krém :

  • 0,5l mléka
  • 2 vanilkove pudinky
  • 70g cukru
  • 200g másla
  • 3vanilkove, cukry
  • 4PL rum

Karamelová šlehačka:

  • 100g cukru
  • 350ml smetany ke šlehaní

Karamelová poleva:

  • 150g cukru
  • 5-8 lžic šlehačky
Postup přípravy:
  1. 250ml vody, 90g 100% tuku, špetka soli, to uvedeme do varu a přidáme 140g hl. mouky, mícháme tak 5 minut. Nechat vystydnout a pak do toho po jednom vyšlehat 4 vejce. Na plech střikat větrníčky. Peču v HV na 200 15 minut a pak ještě na 170 asi 10-15 minut. hlavně tu troubu neotvírat nebo nevyběhnou. Rozkrajuju ještě teplé.
  2. Krem :0,5l mléka, 2 vanilkove pudinky, 70g cukru, 200g másla, 3vanilkove, cukry, 4PL rumu uvarit pudink, a pak přidávat vychladnutý do vyšlehaného másla.
  3. Karamelová šlehačka: 100g cukru, 350ml smetany ke šlehaní
  4. 100g cukru si upálíme na zlaty karamel a 150ml ohřáté smetany opatrně přiléváme do karamelu, stále a opatrně mícháme, uvolňuje se plno množství páry a mohli by jsme se opařit. Hrudky které se vytvoří necháme rozpustit, pak scedíme a po vychladnutí dáme na noc do ledničky. Druhý den vyšleháme 200ml šlehačky a přimícháme smetanový karamel.
  5. Karamelová poleva: 150g cukru si upálíme na karamel. Za stáleho míchání po kapkách přidáváme 5-8 lžic šlehačky, jinak by se udělaly hrudky. Řídíme se hustotou polevy. Měla by mít konzistenci tekutého medu, jestli bude moc řidká, stačí zahustit trošku moučkovým cukrem. Hlavičky větrníků namačíme a necháme okapat
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Rafaello z Delissy- nejlepší na světě

Rafaello z Delissy- nejlepší na světě

Obrázek Banoffee pie - koláč s banány a karamelem

Banoffee pie - koláč s banány a karamelem

Obrázek Makový závin podle paní Romanky

Makový závin podle paní Romanky

TOPlist