Postup přípravy:
- 250ml vody, 90g 100% tuku, špetka soli, to uvedeme do varu a přidáme 140g hl. mouky, mícháme tak 5 minut. Nechat vystydnout a pak do toho po jednom vyšlehat 4 vejce. Na plech střikat větrníčky. Peču v HV na 200 15 minut a pak ještě na 170 asi 10-15 minut. hlavně tu troubu neotvírat nebo nevyběhnou. Rozkrajuju ještě teplé.
- Krem :0,5l mléka, 2 vanilkove pudinky, 70g cukru, 200g másla, 3vanilkove, cukry, 4PL rumu uvarit pudink, a pak přidávat vychladnutý do vyšlehaného másla.
- Karamelová šlehačka: 100g cukru, 350ml smetany ke šlehaní
- 100g cukru si upálíme na zlaty karamel a 150ml ohřáté smetany opatrně přiléváme do karamelu, stále a opatrně mícháme, uvolňuje se plno množství páry a mohli by jsme se opařit. Hrudky které se vytvoří necháme rozpustit, pak scedíme a po vychladnutí dáme na noc do ledničky. Druhý den vyšleháme 200ml šlehačky a přimícháme smetanový karamel.
- Karamelová poleva: 150g cukru si upálíme na karamel. Za stáleho míchání po kapkách přidáváme 5-8 lžic šlehačky, jinak by se udělaly hrudky. Řídíme se hustotou polevy. Měla by mít konzistenci tekutého medu, jestli bude moc řidká, stačí zahustit trošku moučkovým cukrem. Hlavičky větrníků namačíme a necháme okapat
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptuHanka Soudná