Hledat
Filters

Jablečný koláč s rumem

Potřebné přísady:
  • 7 středně velkých jablek
  • 60 g másla
  • 50 ml rumu
  • 70 g cukr moučky
  • 1 lžička skořice
  • 250 ml mléka
  • 3 vejce
  • 1 vanilkový cukr (nebo vanilková esence)
  • špetka soli
  • 150 g hladké mouky
Postup přípravy:
  1. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na centimetrové měsíčky. V hlubší pánvi rozehřejem máslo a jablka na něm krátce opečeme. Odstavíme, zalijeme rumem, zasypeme cukrem a skořicí, promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme asi 30 minut macerovat.
  2. Zatím si rozšleháme mléko s vejci a vanilkovým cukrem, přidáme špetku soli. Jablka slijeme, šťávu zamícháme do těsta. Vyšší formu na koláč (raději nepoužívejte dortovou rozevírací formu, já to zkusila a dost těsta mi vyteklo ven, lepší je cokoliv nepropustného:o)) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou a rozprostřeme do ní jablka. Do těsta se šťávou z jablek zašleháme mouku, zalijeme jím jablka a pečeme do zlatova na 180°C asi 45 minut. Sypeme moučkovým cukrem a jíme teplé :o)
  3. Koláč se neobrací, těsto se rozlije skrz celý koláč a dole a nahoře udělá vrstvičku. Teplý se moc nedá porcovat a přemísťovat, takže je lepší ho nechat vystydnout, naporcovat a ohřát :o)
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

TOPlist