Postup přípravy:
- Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na centimetrové měsíčky. V hlubší pánvi rozehřejem máslo a jablka na něm krátce opečeme. Odstavíme, zalijeme rumem, zasypeme cukrem a skořicí, promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme asi 30 minut macerovat.
- Zatím si rozšleháme mléko s vejci a vanilkovým cukrem, přidáme špetku soli. Jablka slijeme, šťávu zamícháme do těsta. Vyšší formu na koláč (raději nepoužívejte dortovou rozevírací formu, já to zkusila a dost těsta mi vyteklo ven, lepší je cokoliv nepropustného:o)) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou a rozprostřeme do ní jablka. Do těsta se šťávou z jablek zašleháme mouku, zalijeme jím jablka a pečeme do zlatova na 180°C asi 45 minut. Sypeme moučkovým cukrem a jíme teplé :o)
- Koláč se neobrací, těsto se rozlije skrz celý koláč a dole a nahoře udělá vrstvičku. Teplý se moc nedá porcovat a přemísťovat, takže je lepší ho nechat vystydnout, naporcovat a ohřát :o)
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptuMarcela - Pradobroty