Postup přípravy:
- Povolené máslo a mouku zpracujeme v robotu nebo vidličkou na drobenku. Poté přilijeme vodu a vypracujeme pružné, kompaktní těsto. Zabalíme ho do folie a necháme v lednici hodinu odpočinout.
- Troubu předehřejem na 200°C (horkovzduch na 180°C ).
- Formu na koláč nebo dort (cca 26 cm v průměru) vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem. Těsto vyválíme a přeneseme do formy na dno a asi 2cm vysoký okraj (a nebo ho prsty vymačkáme do formy, podle toho, co je pro nás jednodušší). Z pečícího papíru vytřihneme kolo o průměru dna formy, položíme na těsto a zasypeme fazolemi (normální suché fazole z pytlíku, ne uvařené z konzervy, fazole tu slouží k zatížení těsta, ne ke konzumaci) nebo speciálními kamínky na pečení. Formu s těstem vložíme do rozpálené trouby a zapečeme 12 minut.
- Po upečení sesypeme fazole a odstraníme pečící papír na těstě. Fazole po vychladnutí uskladníme na příští pečení. Pokud je těsto někde nafouklé, propíchneme ho vidličkou.
- Základní náplň:
- Všechny ingrediece vložíme do většího hrnku (cca půllitrového) a rozšleháme vidličkou.
- Brokolicová náplň:
- Ve větším hrnci přivedeme k varu vodu a osolíme ji. Brokolici omyjeme a nakrájíme na růžičky (košťály používat nebudeme), které vložíme do vařící vody a povaříme asi 10 minut do změknutí. Brokolici zcedíme, rozbijeme šťouchadlem na brambory a necháme chvíli vychladnout. Pak přidáme prolisovaný česnek, parmazán a základní náplň a vše důkladně promícháme.
- Troubu snížíme na 170°C (horkovzduch na 160°C).
- Náplň nalijeme na lehce zchladlý korpus, vložíme do trouby a pečeme 25 minut.
- Podáváme ještě teplé nebo i studené nahkrájené na díly.
VegetariánskéAutor receptuMarcela - Pradobroty