Pšeničný kváskový chléb by Romča
Potřebné přísady:
- 100g nakrmeného kvásku Lievito Madre v plné síle
- 200g mouka manitoba
- 200g světlá chlebová mouka
- 320-350ml voda
- lžička medu
- 8-10g sůl
- mletý kmín
Postup přípravy:
- 100g Lievito Madre, pokud Vám při krmení kvasu zbyde víc, klidně přidejte, krátce smícháme s moukou, vodou a medem a necháme hodinu odpočívat. Přidáme sůl a kmín a necháme hnětat na nízký stupeň 13-15 minut.
- Přendáme do plastové nádoby s víkem, kterou jsme předtím potřebu olejem a necháme 40 minut odpčívat. Po 40 minutách si namočíme ruce ve studené vodě a překládáme. Tohle překládání opakujeme celkem 3x.
- Když už máme potřetí překládání hotové lehce opravdu jen malinko posypeme pracovní plochu moukou a na podsypání část vyklopíme těsto. Chléb stočíme a dáme kynout do vysypané ošatky na hodinu až hodinu a půl. Posypeme zbylou moukou z pracovní desky, přikryjeme utěrkou a necháme kynout.
- Časy kynutí jsou pro dobu v létě absolutně dostačující. V chladu to může trvat delší dobu. Třicet minu před koncem kynutí chleba začneme teoubu a vložíme do ní litinový hrnec i s víken.
- 10 minut před koncem kynutí dáme chléb i s utěrkou do mrazáku, aby lépe držel tvar.
- Chléb vyndáme a vyklopíme na lopatu s pečícím papírem. Ozdobíme podle fantazie a přendáme do kastrolu. Zavřeme a dáme na 20 minut péct na 250 stupňů. Po 20 minutách otevřeme a pečeme ještě 20-25 minut. Hotový chléb dáme na mřížku a necháme vychladnout. Můžeme postříkat slanou vodou z rozprašovače. Krájíme po vychladnutí.
Mohlo by se Vám líbit