Upéct celozrnný chleba není jednoduché díky celozrnné mouce. Ale když máte správný recept, kvalitní mouku, tak už by to snad mělo vyjít vždycky:)
Potřebné přísady:
- 6 hrnků celozrnné mouky (špaldové, nebo pšeničné na jemno mleté)
- 3 hrnky teplé vody
- 1 sáček sušeného droždí
- 1 lžička cukru
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce soli
- 50 g český mák
Postup přípravy:
- Rozmícháme teplou vodu, droždí a cukr. Chvíli počkáme, než se vytvoří bublinky. Poté pomalu přisypáváme mouku (přes síto bude nadýchanější), přidáme pak sůl a olej. Těsto dobře promícháme a necháme utěrkou přikryté v míse na teplém místě a vykynout cca 45 minut.
- Poté těsto vyklepeme na vál, uhněteme bochánek a můžeme již klást do formy, plechu, nebo pečící mísy apod. (velikost i typ je na vás). Pečeme v předehřáté troubě na 180°C cca 50 minut až 65 minut dokud není kúrka hnědá a silná a těsto uvnitř upečené (zkontrolujeme špejlí - těsto nesmí zůstávat na špejli).
- Já nechávám chleba jen na stole pod utěrkou a vydrží několik dní.
PečivoAutor receptuviz odkaz