Postup přípravy:
- Budu chtít ráno kolem 8°° začít péct chleba, tudíž si večer před tím, kolem 20°° hod. rozkvasím.
- Obrázek č.1 : Do mísy si dám 75 g kvásku, co mám v lednici
- Obrázek č.2 : Přidám 220 g žitné celozrnné mouky a 340 g vody a zamíchám
- Obrázek č.3 : Ráno v 8°° hod. mám krásné napěněný rozkvas, z kterého odeberu těch 75 g kvásku zpátky do skleničky, kterou mám v lednici.
- Obrázek č.4 : Do mísy k rozkvasu přidám 200 g žitné hl.mouky,580 g hl.pšeničné mouky, 380 g vody, 4 malé lžičky soli, 3 lžičky chlebového koření a malá lžička sladenky nebo medu.
- Obrázek č.5 : hnětací práci ponechám robotu,na malý stupeň rychlostí cca 15 minut.
- Pak dám těsto do vyolejovane mísy kynout na 2 hodiny, zabalím celou mísu do igelitu.
- Obrázek č.6: Těsto během těchto 2 hodin kynutí 2x přeložím. Těsto zvednu, nechám prověsit
- Obrázek č.7 : a přeložím jako kus hadru 😃 to je vše. Opět zabalím do igelitu a nechám v klidu kynout.
- Obrázek č.8 : Po 2 hodinách na lehce pomoučené ploše těsto zpracují, opráším ho moukou
- Obrázek č.9 : a dam v ošatce kynout na další 2 hodiny, tentokrát již v klidu bez překládání.
- Obrázek č. 10: po 2 hodinách nám těsto krásně v ošatce nakynulo.
- Do předem hodně vyhřáté trouby na 250 °C, ve které mám na úplném dne rozpálený plech,dam chleba na druhý plech či kámen a vyleju hrneček s vařící vodou na spodní plech. Peču 10 minut, pak teplotu dám na 190°C, vyndám nejspodnější plech, na kterém byla voda a peču dal 45 minut.
- Obrázek č.11 : Upečený domácí chléb, krájíme až po úplném vychladnutí.
PečivoAutor receptuReny Naty. A