Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
PečivoVaření, pečení, recepty

Domácí dalamánky

Potřebné přísady:
  • 3dcl+1 polévková lžíce vody
  • půl kostky droždí
  • 1 čajová lžička hnědého cukru
  • 2 čajové lžičky soli
  • 2 čajové lžičky celého kmínu
  • 1 polévková lžíce octa
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 10 dkg hladká mouky
  • 20 dkg  pšeničná mouka-tmavá chlebová
  • 20 dkg žitná mouka-tmavá chlebová
  • 1 bílek na potření dalamánků
  • kmín
  • hrubá sůl na posypání
Postup přípravy:
  1. Do vlažné vody s cukrem rozpustíme kvasnice. Mezitím si navážíme ostatní suroviny a dáme do pekárny na program těsto. Po zpracování a vykynutí těsta vytvarujeme za pomoci hladké mouky bochánky. Dáme na plech vyložený pečícím papírem, znovu necháme nakynout cca 15 minut. Po vykynutí potřeme bílkem a posypeme kmínem  a solí. Pečeme na 180st. v horkovzdušné troubě ,ale nemusíte, já je pekla v plynové. Pečeme 20-25min. Záleží na troubě. Pečeme dozlatova.Do trouby vkládám kastrůlek s horkou vodou. U horkovzdušné není potřeba. Po upečení dalamánky sundáme z plechu, aby zbytečně netvrdly a přikryjeme utěrkou.
Pečivo
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Cibulový chléb pro domácí pekárnu

Cibulový chléb pro domácí pekárnu

Obrázek Základní startovací chléb pro nováčky

Základní startovací chléb pro nováčky

Obrázek Domácí plněné pečivo "Balkánky"

Domácí plněné pečivo "Balkánky"

Obrázek Šunkové rohlíčky z tvarohového těsta - Strašínsko 1937

Šunkové rohlíčky z tvarohového těsta - Strašínsko 1937

Obrázek Nadýchané bylinkové houstičky

Nadýchané bylinkové houstičky

TOPlist