Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
PečivoVaření, pečení, recepty

Chléb Šumava - nehnětený (podle Cuketky)

Potřebné přísady:
  • 150g žitné mouky
  • 300g hladké (nebo chlebové) pšeničné mouky
  • 320g vody
  • 20g žitného kvásku
  • 8g soli
  • 5g drceného kmínu
  • na posypání plátna trochu celozrnné žitné mouky
Postup přípravy:
  1. Chléb kyne v míse (nebo ošatce) a peče se v uzavřené formě (ideálně v litinovém hrnci), takže je potřeba mít k dispozici mísu a formu přibližně stejné velikosti (nebo mísu menší než je forma), dále je potřeba plátno na vyložení mísy (já používám lněné, ale dobře poslouží i hrubší utěrka).
  2. 1. den - zadělání těsta
  3. Do mísy dát obě mouky, sůl a kmín - vše promíchat.
  4. Přidat kvásek a vodu - vařečkou míchat, dokud se mouka nespojí s vodou.
  5. Vznikne hutné lepivé těsto. Mísu přikrýt (třeba zabalit do igelitky) a nechat kynout 10-12 hodin při pokojové teplotě.
  6. 2. den - dokončení
  7. Těsto z předchozího dne by už mělo být nakynuté - mělo by zvětšit objem alespoň o třetinu (pokud ne, tak mísu dát do tepla a přidat čas).
  8. Těsto vyklopit na pomoučněný vál, přikrýt větší mísou (nebo třeba potravinářskou folií), aby neoschlo a nechat ho cca 20 minut ležett.
  9. Těsto se trochu rozteče a teď je potřeba ho několikrát přeložit - po přeložení trochu poválet a nechat chvíli odpočinout. Pokud těsto vypadá pořád ještě moc tekutě, přidat ještě jedno kolo překládání.
  10. Utěrku posypat celozrnnou žitnou moukou (tu mouku rukou zatřít do utěrky) a vložit jí do mísy.
  11. Na utěrku vložit těsto (spoje by měly směřovat nahoru) a povrch těsta ještě lehce posypat celozrnnou žitnou moukou.
  12. Mísu zabalit do igelitu a nechat kynout minimálně 2 hodiny - mělo by zvětšit objem alespoň o třetinu.
  13. Koncem kynutí vložit prázný hrnec i s poklicí do trouby a rozpálit jí na 250°C.
  14. Až je trouba rozpálená, tak vyndat hrnec a opatrně do něj vyklopit těsto. Hrnec uzavřít a vrátit do trouby.
  15. Po 10 minutách sundat poklici a chléb dopéct nezakrytý (trvá to zhruba 30 minut, kůrka musí být krásně hnědá).
  16. Po dopečení chléb vyndat z hrnce na mřížku a nechat vychladnout.
Pečivo
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Hořčicový chléb v domácí pekárně

Hořčicový chléb v domácí pekárně

Obrázek Domácí plněné pečivo "Balkánky"

Domácí plněné pečivo "Balkánky"

Obrázek Celozrnný chléb – vynikající klasika

Celozrnný chléb – vynikající klasika

Obrázek Šunkové rohlíčky z tvarohového těsta - Strašínsko 1937

Šunkové rohlíčky z tvarohového těsta - Strašínsko 1937

TOPlist