Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
PečivoVaření, pečení, recepty

Chléb Šumava - nehnětený (podle Cuketky)

Potřebné přísady:
  • 150g žitné mouky
  • 300g hladké (nebo chlebové) pšeničné mouky
  • 320g vody
  • 20g žitného kvásku
  • 8g soli
  • 5g drceného kmínu
  • na posypání plátna trochu celozrnné žitné mouky
Postup přípravy:
  1. Chléb kyne v míse (nebo ošatce) a peče se v uzavřené formě (ideálně v litinovém hrnci), takže je potřeba mít k dispozici mísu a formu přibližně stejné velikosti (nebo mísu menší než je forma), dále je potřeba plátno na vyložení mísy (já používám lněné, ale dobře poslouží i hrubší utěrka).
  2. 1. den - zadělání těsta
  3. Do mísy dát obě mouky, sůl a kmín - vše promíchat.
  4. Přidat kvásek a vodu - vařečkou míchat, dokud se mouka nespojí s vodou.
  5. Vznikne hutné lepivé těsto. Mísu přikrýt (třeba zabalit do igelitky) a nechat kynout 10-12 hodin při pokojové teplotě.
  6. 2. den - dokončení
  7. Těsto z předchozího dne by už mělo být nakynuté - mělo by zvětšit objem alespoň o třetinu (pokud ne, tak mísu dát do tepla a přidat čas).
  8. Těsto vyklopit na pomoučněný vál, přikrýt větší mísou (nebo třeba potravinářskou folií), aby neoschlo a nechat ho cca 20 minut ležett.
  9. Těsto se trochu rozteče a teď je potřeba ho několikrát přeložit - po přeložení trochu poválet a nechat chvíli odpočinout. Pokud těsto vypadá pořád ještě moc tekutě, přidat ještě jedno kolo překládání.
  10. Utěrku posypat celozrnnou žitnou moukou (tu mouku rukou zatřít do utěrky) a vložit jí do mísy.
  11. Na utěrku vložit těsto (spoje by měly směřovat nahoru) a povrch těsta ještě lehce posypat celozrnnou žitnou moukou.
  12. Mísu zabalit do igelitu a nechat kynout minimálně 2 hodiny - mělo by zvětšit objem alespoň o třetinu.
  13. Koncem kynutí vložit prázný hrnec i s poklicí do trouby a rozpálit jí na 250°C.
  14. Až je trouba rozpálená, tak vyndat hrnec a opatrně do něj vyklopit těsto. Hrnec uzavřít a vrátit do trouby.
  15. Po 10 minutách sundat poklici a chléb dopéct nezakrytý (trvá to zhruba 30 minut, kůrka musí být krásně hnědá).
  16. Po dopečení chléb vyndat z hrnce na mřížku a nechat vychladnout.
Pečivo
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Skořicové rohlíky alias trdelníky

Skořicové rohlíky alias trdelníky

Obrázek Domácí plněné pečivo "Balkánky"

Domácí plněné pečivo "Balkánky"

Obrázek Domácí chléb ze špaldové mouky podle paní Jany

Domácí chléb ze špaldové mouky podle paní Jany

Obrázek Nadýchané bylinkové houstičky

Nadýchané bylinkové houstičky

TOPlist