Hledat
Filters

Kváskový chléb pečený v pekárně by Romča

Potřebné přísady:
  • 450g žitného kvásku
  • 450g pšeničné chlebové mouky
  • 5 lžiček soli
  • 250- 300ml vody - ( kdo chce dá podmáslí, mléko apod )
  • nepovinné - česnek, semínka, kmín atd
Postup přípravy:
  1. Jdeme na to- rozkvasíme si kvásek. Ráno třeba před odchodem do práce s dětmi do školky - je to nejlepší čas.
  2. Uděláme to tak, že si odebereme z lednice 100g "spícího" kvásku a přidám 150g žitné chlebové mouky a přilijeme 200ml převařené vlažné vody. Kvásek z lednice ve sklenici přikrmím, promíchám a okraje šetří stěrkou a vrátím do lednice. Voda opravdu musí být převařená. Metličkou důkladně promícháme, okraje mísy setřeme stěrkou a těsto ze stěrky dáme na střed. To proto aby nám těsto na okrajích neosychalo.
  3. No a teď už jen překryjeme utěrkou a necháme šest hodin pracovat. Necháme normálně někde v kuchyni na lince. Pokud by jste chtěli tento proces urychlit dáme do tepla, ale nejlepší se mi to zdá takto. Kvásek nám za tu dobu pěkně vyběhně a dělá bublinky.
  4. Po šesti hodinách jdeme dělat těsto. Kvásek musí být krásně voňavý a naběhlý s bublinkami.
  5. Připravím si mísu a do ní proseju 450g pšeničné chlebové mouky, přidám sůl, vodu cca 250 a 300ml -(kdo chce mléko apod). Také kmín nebo vámi zvolené semínka či jiné ingredience. Nakonec přidám kvásek a lehce promíchám. Těsto se lepí a je řidší, ale to vůbec nebadí ba naopak. Chléb je pak vlhčí, lépe kyne a déle vydrží. Je to normální vlastnost a vůbec se nemusíte bát.
  6. Přendám těsto do pekárny a zapnu program na hnětení na 15 minut. Vyndám Háky a strčím nádobu do igelitové tašky jen tak aby bylo překryto. Dám do lednice nebo když je venku zima na zahradu či balkon přes noc kynout. Ráno vezmu nádobu dovnitř a dám do předehřáté pekárny. Pokud nemáte program předehřívání nezoufejte. Pekárnu zapnute na chvilku na program pečení a zase vypnete. A necháme v teple dokynout cca hodinku a půl až dvě. A teď už jsme ve finále a jen zapneme pekárnu na program pečení stačí na hodinu a kůrku dávám tmavší a pak mám tuhle jako na obrázku.
  7. Mouky můžete různě zaměňovat- žitná, pšeničná, celozrnná.
  8. Hodně úspěchů v pečení a nebojte zvládnete to.
  9. Pokud nemáte kvásek než zakládat vlastní doporučuji si od někoho vzít. Najdete na kváskové mapě. Nebo třeba od paní Cuketky.
Pečivo
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Cibulový chléb pro domácí pekárnu

Cibulový chléb pro domácí pekárnu

Zobrazit detail Cibulový chléb pro domácí pekárnu
Obrázek Loupáky podle paní Ivy - těsto na vánočky, mazance

Loupáky podle paní Ivy - těsto na vánočky, mazance

58
Zobrazit detail Loupáky podle paní Ivy - těsto na vánočky, mazance
Obrázek Obzvláště vypečené slaninovo-sýrové houstičky

Obzvláště vypečené slaninovo-sýrové houstičky

4.7225
Zobrazit detail Obzvláště vypečené slaninovo-sýrové houstičky
Obrázek Chléb Šumava - nehnětený (podle Cuketky)

Chléb Šumava - nehnětený (podle Cuketky)

4.25
Zobrazit detail Chléb Šumava - nehnětený (podle Cuketky)
Obrázek Mrkvové tyčinky ze špaldy by Romča

Mrkvové tyčinky ze špaldy by Romča

Zobrazit detail Mrkvové tyčinky ze špaldy by Romča
Obrázek Brioška s kešu oříšky, špenátem a tylžským sýrem

Brioška s kešu oříšky, špenátem a tylžským sýrem

Zobrazit detail Brioška s kešu oříšky, špenátem a tylžským sýrem
Obrázek Rohlíky - bílé tukové - klasika

Rohlíky - bílé tukové - klasika

Zobrazit detail Rohlíky - bílé tukové - klasika
TOPlist