Chléb by Romča
Potřebné přísady:
- 300g hladká mouka
- 150g žitná chlebová mouka
- 15g soli
- 5g kmínu
- 2 polévkové lžíce olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce octa
- 1ks droždí sušené - sáček
- 270ml voda
Postup přípravy:
- Mouky prosijeme do nádoby, přidáme sušené droždí a promícháme. Přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. Nechávám v robotu na nejmenší stupeň míchat zhruba 10-15 minut. Těsto má být řidší, ale jen tak abychom s ním mohli pracovat. Lehce se lepí, ale neteče. Pokud je moc řídké, prodáme trochu hladké mouky.
- Vypracované těsto vyndáme, několikrát říkáme natáhneme a přeložím. Nakonec vsválíme bochánek pomoučnímr a pomoučněný stranou dáme nekam do ošatky nebo jiné nádoby kynout. Necháme kynout zhruba dvě hodiny. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
- Troubu předehřejeme na 250 stupňů, do trouby vložíme taktéž nádobu i víko od nádoby ve které budeme chléb péct. Nádobu před vložením do trouby můžeme vymazat olejem.
- Když máme troubu předehřátou, vyklopime do nádoby chleba, lehce pomoučníme, pokud je třeba, nařežeme vzor podle vkusu a přilryjeme víkem nebo alobalem a pečeme na 250 stupňů 15 minut.
- Po 15 minutách chleba odkryjeme a pečeme dalších 25 minut bez víka či alobalu na 220 stupňů.
- Po uplynutí pečící doby chléb vyndáme a vyklopíme na mřížku. Necháme vyvhladnouut alespoň do doby než bude vlažný. Dříve opravdu nekrájíme, srazila by se nám střídka.
- Dobrou chuť a ať se dílo daří :-)
Pečivo
Mohlo by se Vám líbit