Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
PečivoVaření, pečení, recepty

Domácí chlebík podle Anetky

Potřebné přísady:
  • 500g hladké mouky ( já dala 400g pšeničné a 100g žitné )
  • 100g mléka
  • 20g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • asi 1,5 lžičky soli
  • 1 lžička mletého nebo drceného kmínu
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 200g vody
Postup přípravy:
  1. Z mléka, droždí a cukru vytvoříme kvásek, Mouku smícháme se solí a kmínem, přidáme olej, vodu ( dávám vždy vlažnou) a kvásek. Vypracujeme těsto,které necháme alespoň hodinku na teplém místě kynout.
  2. Pak vytvoříme bochánek, já vždy chvilku válím,aby se ztratily praskliny a nechám ještě chviličku kynout na plechu přikrytý utěrkou. Troubu si rozehřejeme - já peču v elektrické asi 10 minut na 230°C, pak snižuji na 200°C. do trouby dávám kastrůlek s vodou a peču na nejnižší příčce - celkem asi hodinku.
  3. Během pečení asi 3 x potírám vodou s octem ( můžete jen samotnou vodou )- udělá to krásně lesklou kůrku. Po vytažení z trouby, když je upečený většinou také ještě přetřu vodou.
  4. do chleba si můžete přidat, co máte rádi, třeba osmaženou cibulku
Pečivo
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Špaldovo-žitný chléb s vlašskými ořechy

Špaldovo-žitný chléb s vlašskými ořechy

Obrázek Domácí chléb s Lievito Madre by Romča

Domácí chléb s Lievito Madre by Romča

TOPlist