500g hladké mouky ( já dala 400g pšeničné a 100g žitné )
100g mléka
20g čerstvého droždí
1 lžička cukru
asi 1,5 lžičky soli
1 lžička mletého nebo drceného kmínu
1 polévková lžíce oleje
200g vody
Postup přípravy:
Z mléka, droždí a cukru vytvoříme kvásek, Mouku smícháme se solí a kmínem, přidáme olej, vodu ( dávám vždy vlažnou) a kvásek. Vypracujeme těsto,které necháme alespoň hodinku na teplém místě kynout.
Pak vytvoříme bochánek, já vždy chvilku válím,aby se ztratily praskliny a nechám ještě chviličku kynout na plechu přikrytý utěrkou. Troubu si rozehřejeme - já peču v elektrické asi 10 minut na 230°C, pak snižuji na 200°C. do trouby dávám kastrůlek s vodou a peču na nejnižší příčce - celkem asi hodinku.
Během pečení asi 3 x potírám vodou s octem ( můžete jen samotnou vodou )- udělá to krásně lesklou kůrku. Po vytažení z trouby, když je upečený většinou také ještě přetřu vodou.
do chleba si můžete přidat, co máte rádi, třeba osmaženou cibulku