Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
PečivoVaření, pečení, recepty

Domácí chlebík podle Anetky

Potřebné přísady:
  • 500g hladké mouky ( já dala 400g pšeničné a 100g žitné )
  • 100g mléka
  • 20g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • asi 1,5 lžičky soli
  • 1 lžička mletého nebo drceného kmínu
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 200g vody
Postup přípravy:
  1. Z mléka, droždí a cukru vytvoříme kvásek, Mouku smícháme se solí a kmínem, přidáme olej, vodu ( dávám vždy vlažnou) a kvásek. Vypracujeme těsto,které necháme alespoň hodinku na teplém místě kynout.
  2. Pak vytvoříme bochánek, já vždy chvilku válím,aby se ztratily praskliny a nechám ještě chviličku kynout na plechu přikrytý utěrkou. Troubu si rozehřejeme - já peču v elektrické asi 10 minut na 230°C, pak snižuji na 200°C. do trouby dávám kastrůlek s vodou a peču na nejnižší příčce - celkem asi hodinku.
  3. Během pečení asi 3 x potírám vodou s octem ( můžete jen samotnou vodou )- udělá to krásně lesklou kůrku. Po vytažení z trouby, když je upečený většinou také ještě přetřu vodou.
  4. do chleba si můžete přidat, co máte rádi, třeba osmaženou cibulku
Pečivo
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Cibulový chléb pro domácí pekárnu

Cibulový chléb pro domácí pekárnu

Obrázek Základní startovací chléb pro nováčky

Základní startovací chléb pro nováčky

Obrázek Chléb Šumava - nehnětený (podle Cuketky)

Chléb Šumava - nehnětený (podle Cuketky)

Obrázek Kváskový chléb pečený v pekárně  by Romča

Kváskový chléb pečený v pekárně by Romča

Obrázek Mrkvové tyčinky ze špaldy by Romča

Mrkvové tyčinky ze špaldy by Romča

TOPlist