Lahodný chléb
Potřebné přísady:
- 2 čajové lžičky suchého droždí
- 1 polévková lžíce cukru nebo medu
- 100 ml teplého mléka
- 500 g hladké mouky (plus něco navíc pro hnětení)
- 1 lžička soli
- 2 vejce
- 150 ml teplého mléka
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky octa nebo citronové šťávy
- 100 g másla (rozpuštěné a zchlazené)
Na glazuru:
- 1 vaječný žloutek
- 2 lžíce mléka
Postup přípravy:
- Droždí a cukr a 100 ml teplého mléka dáme do misky a necháme vzejít kvásek - trvá to cca 10 minut.
- V jiné misce smícháme mouku a sůl dohromady. Do středu si uděláme důlek a do něj dáme rozšlehaná vejce, zbývající teplé mléko, olivový olej, ocet a kvásek. Těsto zpracujeme rukama nebo v robotu, až se oddělí od stěn mísy. Vyjměte těsto, položte ho na lehce pomoučený vál a hněteme asi 10 minut, až se z něj stane hladké vypracované těsto. Umístěte do mísy, a necháme kynout až zdvojnásobí svůj objem.
- Vykynuté těsto dáme na pomoučněný vál a rozdělíme na dvě stejné části. Rozdělte každý z nich opět na 4 části, takže budete mít 8 kousků těsta.
- Rolujeme každý kus těsta do zhruba obdélníkového tvaru o tloušťce 3-5 mm. Potřeme rozpuštěným máslem každý kus. Zbývající máslo si uložíme na další použití.
- Umístěte jeden kus obdélníkového těsta na jiný a začněte válet válec. To samé udělejte se zbytkem těsta. Skončíte s 4 válcovými válečky.
- Střih Každá role do tří kusů takhle - plátek oba konce válce (asi 1,5 cm dlouhé každém konci), a dát tyto dva kusy stranou. Pak řez střední část válce na 4 trojúhelníky.
- Předehřejte troubu na 180 ° C. Do formy začneme skládat od středu formy, uspořádáme řezané konce válců kolem sebe do kruhu, řezané konec směrem dolů.. Trojúhelníky skládáme okolo- zcela obklopují prostřední kruh. Zakryjte ji ručníkem a nechte těsto kynout na teplém místě po dobu asi 30-40 minut.
- Rozkvrdláme žloutek s mlékem a mašlovačkou celé důkladně potřeme. (Můžete posypat sezamovými semínky nebo jinými) Pečeme 20-30 minut, snížit teplotu na 160 ° C po na cca 10 minut.
- Po vyndání z trouby pomašlujeme rozpuštěným máslem a zakryjeme utěrkou a necháme ji vychladnout po dobu 10-15 minut před jídlem.
Pečivo
Mohlo by se Vám líbit