Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
PečivoVaření, pečení, recepty

Domácí rohlíky

Potřebné přísady:
  • 250 ml mléka
  • špetka cukru
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce oleje
  • 2 vejce
  • 500 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky nebo necelá 1/2 čerstvého droždí
Postup přípravy:
  1. Pekárna program Těsto - můžete dělat i bez pekárny, nechat klasicky vykynout.
  2. Po vykynutí těsto propracujeme na vále (těsto se nelepí a nemusí se podsypávat) a vytvarujeme rohlíky: Těsto rozdělíme např. stěrkou na cca 15 bochánků, které necháme cca 10 minut odpočinout. Pomocí rozvalovacího válečku vyválíme elipsovité placky.
  3. Levou rukou uchopíme spodní okraj placky a pravou dlaní stáčíme vrchní okraj placky do tvaru rohlíku. Při vinutí rohlíku potahujeme (levou rukou) placku směrem dolů, čímž se placka prodlužuje a rohlík má lepší vinutí. Po zamotání mírně uválíme.
  4. Nebo těsto rozdělíme na cca 4 díly, podle toho, jak chceme mít rohlíky velké. Z každého vyválíme kruh a pomocí nože nebo rádýlka nakrájíme trojúhelníky. Vrchní cípy zahneme k sobě a motáme směrem k cípu. Po zamotání mírně uválíme. Tímto způsobem motáme i plněné rohlíky. Horními cípy překrýváme náplň a ta nám při pečení nevyteče. Cípem dáváme vždy na plech, aby se rohlíky při pečení neotevřeli!
  5. Naskládáme na plech na pečicí papír a necháme kynout pod utěrkou ještě cca. 30 - 40 minut.
  6. Pak pomašlujeme vejcem nebo jen žloutkem, můžeme posypat semínky nebo hrubou solí a pečeme ve vyhřáté troubě při 180° - 220°C ( dle typu trouby ) / cca 10 minut, hlídáme, pak stáhneme teplotu na 170°C a dopečeme, až mají zlatou barvu.Hotové rohlíky ihned přendáme z plechu na mřížku.
Pečivo
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Podmáslový chléb z domácí pekárny

Podmáslový chléb z domácí pekárny

Obrázek Vynikající karásky od Staňky

Vynikající karásky od Staňky

TOPlist