Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
PečivoVaření, pečení, recepty

Rohlíky - bílé tukové - klasika

Potřebné přísady:
  • Na omládek
  • 100ml voda
  • 125g manitoba
  • 10g droždí
  • kávová lžička ječného sladu
  • Těsto
  • 140-160ml voda
  • 350g manitoba
  • Navíc
  • lžička cukru
  • 1,5-2 lžičky soli
  • 25g sádlo
Postup přípravy:
  1. Omládek
  2. Suroviny na omládek smícháme dohromady a dobře promícháme. Necháme hodinu kynout.
  3. Těsto
  4. Mouku a vodu smícháme a necháme hodinu namočené, aby se vyvinul lepek. Po hodině přidáme ostatní suroviny na těsto a také vzešlý omládek a dáme do robota na cca 10 minut propracovat.
  5. Vyndáme těsto a ještě ho ručně propracujeme a dáme do mísy kynout. Použijte raději keramickou, nebo plastovou mísu. Těsto tak lépe kyne. Poprášíme moukou a přikryjeme. Těsto bude kynout cca 1,5 - 2 hodiny.
  6. Po vykynutí rozdělíme na 10 kusů a propracujeme, vytvoříme kuličky a opět necháme kynout. Teď asi 10-15 minut.
  7. Následně vyválíme plát, stočíme do rohlíku a ještě stočený rohlík rukama vyválíme.
  8. Takto připravené necháme vykynout. Potřeme vodou se solí a pečeme v předehřáté troubě se záparou. Pečeme 12 minut.
  9. Na dne trouby máme prázdný plech a po vložení rohlíků nalijeme hrnek horké vody, zavřeme. Po pěti minutách vyvětráme a rohlíky dopečeme.
Pečivo

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Základní startovací chléb pro nováčky

Základní startovací chléb pro nováčky

Obrázek Skořicové rohlíky alias trdelníky

Skořicové rohlíky alias trdelníky

Obrázek Cheese biscotti with leek and cranberries

Cheese biscotti with leek and cranberries

Obrázek Špaldovo-žitný chléb s vlašskými ořechy

Špaldovo-žitný chléb s vlašskými ořechy

TOPlist