Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
PečivoVaření, pečení, recepty

Bílé pšeničné pečivo - rohlíky, housky

Potřebné přísady:
  • 500 g hladké mouky
  • 50 g sádla
  • 12 g soli
  • 20 g droždí (1/2 kostky)
  • lžička cukru
  • 290 ml mléka

na posyp:

  • mák
  • hrubá sůl s kmínem (1:1)
  • sezam
Postup přípravy:
  1. Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlahé, nadrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, posypeme moukou a necháme asi 10-15 minut vzejít kvásek.
  2. Ostatní suroviny dáme do mísy, přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Trvá to celkem dlouhou, těsto je dost tuhé, ale neztrácejte naději (i robotu to trvá skoro 10 minut).
  3. Těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na 2 díly, vytvoříme bochánky, přikryjeme folií a necháme 20 minut kynout.

Rohlíky:

  1. (pokud nechápete popis zde, zkuste strejdu googla, určitě najdete návody, jak tvarovat rohlík).
  2. Bochánek rozválíme na kruhovou placku silnou asi 3 cm a rozdělíme jako pizzu na 8 stejných trojúhelníků. Z jednotlivých trojúhelníku stáčíme rohlíčky směrem od nejšírší části k nejužší (od kraje ke špičce), rohlík pak ještě několikrát v původním směru lehce rozválíme (aby se prodloužil a vrstvy se trochu spojily a při kynutí a pečení se rohlíky nerozevřely).
  3. Rohlíky vyrovnáme na plech, přikryjeme utěrkou nebo folií a necháme 45 minut kynout.
  4. Jeden rohlík má asi 50 g, takže je menší než běžně kupovaný rohlík.

Housky:

  1. Bochánek rozdělíme na 8 dílů (50-60 g na jeden).
  2. Jsou dva způsoby, jak housky tvarovat:
  3. Z každého dílu vyválíme hada a rozdělíme na 3 stejné díly, ze kterých vytvoříme úzké prameny. Zapleteme housky jako cop (od středu na jednu stranu, pak můžeme housku obrátit a zaplést druhou stranu), pořádně slepíme konce.
  4.  Z každého dílu vyválíme asi 30 cm dlouhé hada a postupujeme podle následujícího obrázku (omluvte můj slovní popis, schválně jsem postup nafotila, aby to bylo jasnější).
  5. Jeden konec položíme přes horní část hada a vytvoříme tak písmeno "malé psací o"
  6. Pravý koneček, který původně trčel do strany přeložíme směrem doleva a podvlékneme  pod těstem (vznikne uzel)
  7. spodní oblouk těsta přehneme zprava doleva, abych vznikla smyčka.
  8. konec, který trčí vlevo, lehce vytáhneme a zastrčíme dolů do smyčky (a pod housku), která vznikla v předchozím kroku.
  9. horní konec ohneme pod housku a celou pletýnku pak zeshora a z boků trochu splácneme, aby držela tvar.
  10. Přendáme housku na plech, přikryjeme utěrkou a necháme 45 minut kynout.
  11. Uzly (nejsou na fotce):
  12. Bochánek rozdělíme na 8 dílů. Každý kousek rozválíme na silnějšího hada a uděláme na něm uzel. Přendáme na plech a necháme přikryté 45 minut kynout.
  13. Rozpálíme si troubu na 230°C a dolů vložíme pekáč s horkou vodou (aby se pečivo peklo v páře). Pečivo potřeme vodou a posypeme mákem, sezamem a nebo hrubou solí s kmínem (poměr 1:1) a pečeme asi 11-15 minut dozlatova.
Pečivo
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Podmáslový chléb z domácí pekárny

Podmáslový chléb z domácí pekárny

Obrázek Základní startovací chléb pro nováčky

Základní startovací chléb pro nováčky

Obrázek Domácí plněné pečivo "Balkánky"

Domácí plněné pečivo "Balkánky"

Obrázek Piváky - pivní křupavé rohlíčky

Piváky - pivní křupavé rohlíčky

Obrázek Chléb z psyllia se sýrem by Romča

Chléb z psyllia se sýrem by Romča

Obrázek Nadýchané bylinkové houstičky

Nadýchané bylinkové houstičky

TOPlist