Postup přípravy:
- Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlahé, nadrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, posypeme moukou a necháme asi 10-15 minut vzejít kvásek.
- Ostatní suroviny dáme do mísy, přidáme vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Trvá to celkem dlouhou, těsto je dost tuhé, ale neztrácejte naději (i robotu to trvá skoro 10 minut).
- Těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na 2 díly, vytvoříme bochánky, přikryjeme folií a necháme 20 minut kynout.
Rohlíky:
- (pokud nechápete popis zde, zkuste strejdu googla, určitě najdete návody, jak tvarovat rohlík).
- Bochánek rozválíme na kruhovou placku silnou asi 3 cm a rozdělíme jako pizzu na 8 stejných trojúhelníků. Z jednotlivých trojúhelníku stáčíme rohlíčky směrem od nejšírší části k nejužší (od kraje ke špičce), rohlík pak ještě několikrát v původním směru lehce rozválíme (aby se prodloužil a vrstvy se trochu spojily a při kynutí a pečení se rohlíky nerozevřely).
- Rohlíky vyrovnáme na plech, přikryjeme utěrkou nebo folií a necháme 45 minut kynout.
- Jeden rohlík má asi 50 g, takže je menší než běžně kupovaný rohlík.
Housky:
- Bochánek rozdělíme na 8 dílů (50-60 g na jeden).
- Jsou dva způsoby, jak housky tvarovat:
- Z každého dílu vyválíme hada a rozdělíme na 3 stejné díly, ze kterých vytvoříme úzké prameny. Zapleteme housky jako cop (od středu na jednu stranu, pak můžeme housku obrátit a zaplést druhou stranu), pořádně slepíme konce.
- Z každého dílu vyválíme asi 30 cm dlouhé hada a postupujeme podle následujícího obrázku (omluvte můj slovní popis, schválně jsem postup nafotila, aby to bylo jasnější).
- Jeden konec položíme přes horní část hada a vytvoříme tak písmeno "malé psací o"
- Pravý koneček, který původně trčel do strany přeložíme směrem doleva a podvlékneme pod těstem (vznikne uzel)
- spodní oblouk těsta přehneme zprava doleva, abych vznikla smyčka.
- konec, který trčí vlevo, lehce vytáhneme a zastrčíme dolů do smyčky (a pod housku), která vznikla v předchozím kroku.
- horní konec ohneme pod housku a celou pletýnku pak zeshora a z boků trochu splácneme, aby držela tvar.
- Přendáme housku na plech, přikryjeme utěrkou a necháme 45 minut kynout.
- Uzly (nejsou na fotce):
- Bochánek rozdělíme na 8 dílů. Každý kousek rozválíme na silnějšího hada a uděláme na něm uzel. Přendáme na plech a necháme přikryté 45 minut kynout.
- Rozpálíme si troubu na 230°C a dolů vložíme pekáč s horkou vodou (aby se pečivo peklo v páře). Pečivo potřeme vodou a posypeme mákem, sezamem a nebo hrubou solí s kmínem (poměr 1:1) a pečeme asi 11-15 minut dozlatova.
PečivoAutor receptuMarcela - Pradobroty