Houstičky by Romča
Potřebné přísady:
- 500g polohrubá mouka
- 250ml mléko
- 50g máslo
- 1 lžička cukr
- 1ks vejce
- 30g droždí
- 1 lžička soli
- mák nebo hrubozrnná sůl na posyp
- 150g Lievito Madre - osvěžené minimálně před pěti hodinami - kdo nemá, vynechá budou také dobré
Postup přípravy:
- Mléko si přihrejeme a odložené cca 100ml do mističky nebo hrnečku, rozdrobíme droždí a důkladně promícháme. Z uvedených 500g mouky odebereme pár lžic a přidáme k droždí, promícháme. Mouky přidáme tolik, aby nám vznikla taková kaše.
- Takto připravený perferment necháme 30 minut stát. Máslo si připravíme na linku, aby mělo pokojovou teplotu. Mouku pŕosijeme do mísy od robota, přidáme sůl a cukr - promícháme. Nakonec přidáme ostatní suroviny na těsto a po 30 minutách i perferment. Kdo má Lievito Madre, přidá k ostatním surovinám.
- Necháme zpracovat v robotu zhruba 15 minut.
- Vyndáme a překládáme. Těsto překládáme tak, že ho na jedné straně jakoby vytáhneme a přeložíme na druhou stranu, vtlačíme do těsta. Takhle pokračujeme kolem dokola. Přeložíme asi 8x. Necháme 10 minut odpočinout a znovu překládáme. Opět necháme 10 minut odpočinout a opět přeložíme. No a naposledy 10 minut nevháme odpočinout, přeložíme a necháme kynout zhruba 1-1,5 hodiny.
- Těsto vxklopíme a promáčkneme pěstí, abychom vytlačili vzduch z těsta. Rozdělíme na osm přibližně stejných dílů.
- Každý dílek rozdělíme na tři, vyválíme hady a zapleteme houstičky. Takto připravené dáme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme igelitem a necháme ještě 30-40 minut kynout.
- Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Housky po vykynutí postříkáme vodou a posypeme mákem nebo solí.
- Pečeme 20 minut dozlatova. Po upečení dáme na mřížku, postříkáme vodou a přikryjeme utěrkou. Necháme vychladnout.
Pečivo
Mohlo by se Vám líbit