Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
PečivoVaření, pečení, recepty

Houstičky by Romča

Potřebné přísady:
  • 500g polohrubá mouka
  • 250ml mléko
  • 50g máslo
  • 1 lžička cukr
  • 1ks vejce
  • 30g droždí
  • 1 lžička soli
  • mák nebo hrubozrnná sůl na posyp
  • 150g Lievito Madre - osvěžené minimálně před pěti hodinami - kdo nemá, vynechá budou také dobré
Postup přípravy:
  1. Mléko si přihrejeme a odložené cca 100ml do mističky nebo hrnečku, rozdrobíme droždí a důkladně promícháme. Z uvedených 500g mouky odebereme pár lžic a přidáme k droždí, promícháme. Mouky přidáme tolik, aby nám vznikla taková kaše.
  2. Takto připravený perferment necháme 30 minut stát. Máslo si připravíme na linku, aby mělo pokojovou teplotu. Mouku pŕosijeme do mísy od robota, přidáme sůl a cukr - promícháme. Nakonec přidáme ostatní suroviny na těsto a po 30 minutách i perferment. Kdo má Lievito Madre, přidá k ostatním surovinám.
  3. Necháme zpracovat v robotu zhruba 15 minut.
  4. Vyndáme a překládáme. Těsto překládáme tak, že ho na jedné straně jakoby vytáhneme a přeložíme na druhou stranu, vtlačíme do těsta. Takhle pokračujeme kolem dokola. Přeložíme asi 8x. Necháme 10 minut odpočinout a znovu překládáme. Opět necháme 10 minut odpočinout a opět přeložíme. No a naposledy 10 minut nevháme odpočinout, přeložíme a necháme kynout zhruba 1-1,5 hodiny.
  5. Těsto vxklopíme a promáčkneme pěstí, abychom vytlačili vzduch z těsta. Rozdělíme na osm přibližně stejných dílů.
  6. Každý dílek rozdělíme na tři, vyválíme hady a zapleteme houstičky. Takto připravené dáme na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme igelitem a necháme ještě 30-40 minut kynout.
  7. Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Housky po vykynutí postříkáme vodou a posypeme mákem nebo solí.
  8. Pečeme 20 minut dozlatova. Po upečení dáme na mřížku, postříkáme vodou a přikryjeme utěrkou. Necháme vychladnout.
Pečivo

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Podmáslový chléb z domácí pekárny

Podmáslový chléb z domácí pekárny

Obrázek Základní startovací chléb pro nováčky

Základní startovací chléb pro nováčky

Obrázek Rohlíky z pšeničného kvásku by Romča

Rohlíky z pšeničného kvásku by Romča

Obrázek Burgrové houstičky s přidáním  Lievito Madre

Burgrové houstičky s přidáním Lievito Madre

TOPlist