Špenátovo - sýrová slunečnice
Potřebné přísady:Těsto:
- 500g mouky
- 90 ml extra panenského olivového oleje
- 200 ml suchého bílého vína pokojové teploty
- 2 lžičky soli
Náplň:
- 350g povařeného listového špenátu
- 350g sýru ricotta
- 1vejce
- 100g strouhaného parmazánu
- sůl
- pepř
- strouhanka
Postup přípravy:
- Smíchejte mouku, olivový olej, víno a sůl a vypracujte hladké těsto. Přikryjte jej fólií a nechte odpočinout.
- Mezitím připravte nádivku. Povařené špenátové listy překrájejte a smíchejte se sýrem ricotta. Přidejte vejce, nastrouhaný parmazán, sůl a pepř.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto rozdělte na 2 části. Každou část vyválejte pomocí válečku do tvaru kola. Následně položte na vyválené těsto hrnec o průměru cca 30 cm a těsto obkružte nožem, abyste získali pravidelný kruh. Stejně postupujte i u druhé části těsta. První kolo položte na pečící papír a jemně posypte strouhankou.
- Doprostřed kruhu dejte bochánek špenátovo-sýrové náplně. Kolem bochánku pak udělejte z náplně další kruh. Okraje těsta jemně navlhčete vodou. Přikryjte druhým plátem těsta a prostřední bochánek náplně přikryjte miskou, aby náplň zůstala na svém místě. Okraje zamačkejte do sebe pomocí vidličky.
- Misku ze středu odstraňte a ostrým nožem nejdříve naznačte místa, kudy povedete řez. Jednotlivé plátky by měly být o šířce cca 3 cm. Teprve pak těsto rozkrájejte směrem k prostřednímu bochánku tak, aby tvořilo tvar slunce.
- Jednotlivé plátky pak otočte o 90°, aby náplň v řezu byla otočená směrem vzhůru. Pečeme v troubě cca 30 minut dozlatova.
Pečivo
Mohlo by se Vám líbit