Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
PečivoVaření, pečení, recepty

Špenátovo - sýrová slunečnice

Potřebné přísady:

Těsto:

  • 500g mouky
  • 90 ml extra panenského olivového oleje
  • 200 ml suchého bílého vína pokojové teploty
  • 2 lžičky soli

Náplň:

  • 350g povařeného listového špenátu
  • 350g sýru ricotta
  • 1vejce
  • 100g strouhaného parmazánu
  • sůl
  • pepř
  • strouhanka
Postup přípravy:
  1. Smíchejte mouku, olivový olej, víno a sůl a vypracujte hladké těsto. Přikryjte jej fólií a nechte odpočinout.
  2. Mezitím připravte nádivku. Povařené špenátové listy překrájejte a smíchejte se sýrem ricotta. Přidejte vejce, nastrouhaný parmazán, sůl a pepř.
  3. Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto rozdělte na 2 části. Každou část vyválejte pomocí válečku do tvaru kola. Následně položte na vyválené těsto hrnec o průměru cca 30 cm a těsto obkružte nožem, abyste získali pravidelný kruh. Stejně postupujte i u druhé části těsta. První kolo položte na pečící papír a jemně posypte strouhankou.
  4. Doprostřed kruhu dejte bochánek špenátovo-sýrové náplně. Kolem bochánku pak udělejte z náplně další kruh. Okraje těsta jemně navlhčete vodou. Přikryjte druhým plátem těsta a prostřední bochánek náplně přikryjte miskou, aby náplň zůstala na svém místě. Okraje zamačkejte do sebe pomocí vidličky.
  5. Misku ze středu odstraňte a ostrým nožem nejdříve naznačte místa, kudy povedete řez. Jednotlivé plátky by měly být o šířce cca 3 cm. Teprve pak těsto rozkrájejte směrem k prostřednímu bochánku tak, aby tvořilo tvar slunce.
  6. Jednotlivé plátky pak otočte o 90°, aby náplň v řezu byla otočená směrem vzhůru. Pečeme v troubě cca 30 minut dozlatova.
Pečivo

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Chléb Šumava - nehnětený (podle Cuketky)

Chléb Šumava - nehnětený (podle Cuketky)

Obrázek Celozrnný chléb – vynikající klasika

Celozrnný chléb – vynikající klasika

Obrázek Domácí chléb s Lievito Madre by Romča

Domácí chléb s Lievito Madre by Romča

TOPlist