Focaccia
Potřebné přísady:
- 250g italské hladké mouky označení 00
- 170-180ml vlažné vody
- čtvrtka kostičky droždí
- 1,5-2 lžičky mořské soli
- 25ml olivového oleje
Postup přípravy:
- Toto dávkování je na jeden kus focaccia.
- Do mísy nalijeme vlažnou vodu a rozdrobíme droždí, důkladně promícháme a postupně po částech vmícháme mouku, nesmíme mít v těstě žádné hrudky. Poprášíme moukou a necháme na teplém místě cca půl hodiny kynout. Opravdu oěkně nakyne.
- Troubu předehřejeme na maximum tj 250 stupňů, kdo nemá dá 200 stupňů.
- Vařečkou po nakynuti vymícháme dáme na vál lehce posypaný moukou a vyválíme kuličku. Těsto je řidší a vláčné, ale lze krásně přemístit.
- Teď rukama vytvarujeme tenkou placku, opravdu tenší, focaccia musí zůstat tenká i po upečení. Rovnoměrně podlijeme olivovým olejem, posypeme soli a rukama olej se solí rozetřeme. Olejem nešetříme. Teď všemi prsty mačkáme placku tak, aby nám v ní od pratů pěkně zůstávaly ďolíčky. To proto, aby se nám sůl i olej vypracovali i do těsta. V těstě žádná jiná není.
- Takto připravenou foccaciu pečeme v předehřáté troubě 10-12 minut, musíme ji hlídat, aby byla zlatá.
- Dáme vychladnout na mřížku, nekrájíme horké, zdrcla by se a to vy byla velká škoda. Můžete přidat olivy, sušená rajčata apod, tohle je klasika.
Pečivo
Mohlo by se Vám líbit