Tento recept je pro milovníky slaného domácího pečiva.
Mám ráda dny, kdy mám chvíli čas a mužů své rodině upéct něco dobrého. Dny, kdy z kuchyně se line libá vůně.
Česnekáče jsou z kynutého těsta, nejlepší jsou čerstvé, ale dají se jíst i druhý den. Jsou vždy vítaným pečivem.
Máslo rozpustíme v kastrůlku a přidáme rozmačkaný česnek, máslo mícháme vařečkou, až česnek začne vonět a růžovět, stáhneme z ohně a dáme vychladit, ztuhnout. Proto vždy první připravuju toto česnekové máslo a nejlíp i den předem.
Kynuté těsto pěkně vypracujeme, je vláčné a nelepí se. Necháme nakynout pod utěrkou 45 minut. Po vykynutí rozdělíme na 2 díly, budou dva záviny. Těsto rozválíme a potřeme máslovo česnekovou masou, svineme do závinu a dáme na plech vyložený papírem, uděláme oba záviny, po obou krajích nožem nařízneme do trojúhelníku a ještě 10 minut necháme odpočinout na plech. Ppak potřeme buď vajíčkem a nebo si odložíme trošku česnekového másla, nedáváme ho celé do závinu a tímto potřeme oba záviny.