Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
PečivoVaření, pečení, recepty

Chléb z droždí

Potřebné přísady:
  • 500g hladká mouka
  • 500g žitná mouka chlebová
  • 2 kávové lžičky soli
  • 2 lžíce kmínu
  • 1 kávová lžička cukru
  • 1 lžíce octa
  • 600ml vlažné vody
  • 1ks čerstvého droždí
Postup přípravy:
  1. Obě mouky prosijeme do mísy od robota a promícháme se solí a kmínem. Do 200ml vlažné vody dáme malou kovovou lžičku cukru, promícháme a necháme vzejít kvásek. Do mísy přidáme vodu, kvásek a ocet a necháme robot pracovat na nejnižší stupeň cca 10-15 minut.
  2. Vyndáme, překlopíme na připravený vál, posxpaný moukou a rukama propracujeme. Těsto předkládáme směrem doprostřed, několikrát za sebou. Nakonec v pracujeme vyšší bochník a dáme kynout do nějaké ošatky, nebo kastrolu. To proto, aby se nám nerozlézal do stran. Necháme kynout asi hodinku, někdy je to déle. Záleží jaká je teplota v domě. Prostě těsto musí zdvojnásobit svůj objem.
  3. Potom bochník vyklopíme na plech vyložený pečícím papírem, kdo nemá může vymazat plech třeba sádlem. Potřeme chléb vodou s rozpuštěným solí a pečeme cca 15 minut na cca 230 stupňů. V tuto dobu chléb několikrát postříkáme vodou se solí, aby nebyl tolik suchý. Po 15 minutách pečení na 230 stupňů, snížíme teplotu na 180-200 stupňů a pečeme další cca hodinku.
  4. Při pečení dáváme pozor a v momentě kdy Kůrka má požadovanou barvu a protečenost, přikryjeme chléb kouskem alobalu. Během pečení chléb šířku,e pracidelně vodou se solí.
  5. Po upečení dáme chléb na mřížku, naposledy postříkáme vodou se solí a necháme vychladnout. Minimálně dvě hodiny.
Pečivo
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Základní startovací chléb pro nováčky

Základní startovací chléb pro nováčky

Obrázek Mrkvové tyčinky ze špaldy by Romča

Mrkvové tyčinky ze špaldy by Romča

Obrázek Tvarohové rohlíky s práškem do pečiva by Romča

Tvarohové rohlíky s práškem do pečiva by Romča

TOPlist