Plněný brioškový věnec
Potřebné přísady:
- 500g pšeničné chlebové mouky plus na poprášení
- 10g soli
- 1,5 sáčku sušeného droždí (10 gramů)
- 170 ml vlažného plnotučného mléka
- 4 ks vejce plus 1ks na potření
- 250g másla změklé a nasekané
- 10 plátků sušené šunky
- 4 bochánky mozzarelly po 125g
- Hrstka bazalkových listů
- 80g strouhaného parmazánu
Postup přípravy:
- Do pekárny dejte vejce, mléko a změklé máslo. Na to nasypeme na jednu stranu sůl a na druhou suché droždí. Zasypeme moukou a necháme hnětat.V pekárně na program těsto kynuté. Pokud máte robot můžete hnětat kratší dobu a poté vyjmete a necháte alespoň hodinu kynout.
- Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a rozválíme na obdélník o síle cca 1,5 cm. Poklademe šunkou a mozzarelou a zasypeme bazalkou.
- Od delší strany stáčíme do rolády. Podélně roládu rozkrojíme a zapleteme do copu. Cop o dvou pramenech jako vrchní patro vánočky. Zatočíme do věnce a položíme na plech vyložený pečícím papírem nebo silikonovou podložkou. Přikryjeme potravinářskou folií nebo utěrkou a necháme kynout další hodinu.
- Troubu předehřejeme cca na 180 stupňů. Každý podle své trouby a potřeme vejcem a zasypeme parmazánem. Pečeme cca 25 minut a máme hotovo. Podáváme jak teplé tak studené jak kdo má chuť.
Pečivo
Mohlo by se Vám líbit