Hledat
Filters

Plněné papriky

Potřebné přísady:
  • 2 střední cibule
  • 500 g mletého masa (hovězí a vepřové půl na půl)
  • 1 vejce
  • 8 paprik - tenkostenných
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky (nebo hrašky)
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 800 ml hovězího vývaru (v krajním případě lze i voda)
  • 400 g rajčat (1 plechovka)
  • 1 bobkový list5 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • sůl, pepř
  • 2 lžičky rajského protlaku
  • cukr a ocet na dochucení
  • strouhanka na případné zahuštění masa
Postup přípravy:
  1. Pokud máme maso v celku, na jemno ho pomele v mlýnku a spolu s ním pomeleme i jednu cibuli. Pokud máme maso namleté, cibuli nastouháme na hrubém struhadle nebo nasekáme na velmi jemno. Maso vložíme do mísy spolu s cibulí, vejcem, solí a pepřem. Pečlivě promícháme rukou nebo v robotu pomocí háku. Pokud by byla směs příliš tekutá, zahustíme ji trochou strouhanky.
  2. Z paprik opatrně vyřízneme stopku, vyjmeme semeník a bílá žebra aniž bychom porušili zbytek papriky. Papriky naplníme masovou směsí a upěchujeme. Zbylé maso (na které nevyšly papriky) vytvarujeme do koulí nebo šišek.
  3. Druhou cibuli nasekáme na jemno a použijeme do omáčky; v kastrolu rozpálíme máslo, přisypeme cibuli a restujeme do zlatova. Snížíme plamen a cibuli zasypeme moukou (hraškou) a asi minutu opékáme. Pak přisypeme sladkou papriku a zrovna minutu opékáme. Následně vhodíme rajčata (pokud máme čerstvá, je nutná před tím spařit a oloupat), zarestujeme a zalijeme vývarem. Přidáme bobkový list, pepř a nové koření, osolíme, přivedeme k varu.
  4. Pak do omáčky přidáme papriky (a masové koule, pokud zbylo maso), tak aby byly minimálně do půlky potopené. Pod pokličkou dusíme na mírném plameni 45-60 minut.
  5. Papriky vyjmeme z omáčky a dáme stranou. Omáčku přecedíme a již nevaříme. Přidáme do ní rajský protlak a dochutíme octem a cukrem (lžíce octa a dvě plné lžičky cukru většinou stačí). Papriky vrátíme zpět na prohřátí.
  6. Servírujeme s dušenou rýží, houskovým knedlíkem, těstovinami a nebo třeba jáhlami.
Hlavní jídla
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

4.52
Zobrazit detail Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
Obrázek Vepřové medailonky se žampionovou omáčkou a bramborovými noky

Vepřové medailonky se žampionovou omáčkou a bramborovými noky

Zobrazit detail Vepřové medailonky se žampionovou omáčkou a bramborovými noky
Obrázek Zapekané špagety s orechmi a pudingovou zálievkou

Zapekané špagety s orechmi a pudingovou zálievkou

Zobrazit detail Zapekané špagety s orechmi a pudingovou zálievkou
Obrázek Babiččiny španělské ptáčky

Babiččiny španělské ptáčky

Zobrazit detail Babiččiny španělské ptáčky
Obrázek Buchtičky s vanilkovým krémem - recept 1907

Buchtičky s vanilkovým krémem - recept 1907

51
Zobrazit detail Buchtičky s vanilkovým krémem - recept 1907
Obrázek Brokolice se slaninou a kukuřicí

Brokolice se slaninou a kukuřicí

Zobrazit detail Brokolice se slaninou a kukuřicí
TOPlist