Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Hlavní jídlaVaření, pečení, recepty

Plněné papriky

Potřebné přísady:
  • 2 střední cibule
  • 500 g mletého masa (hovězí a vepřové půl na půl)
  • 1 vejce
  • 8 paprik - tenkostenných
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky (nebo hrašky)
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 800 ml hovězího vývaru (v krajním případě lze i voda)
  • 400 g rajčat (1 plechovka)
  • 1 bobkový list5 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • sůl, pepř
  • 2 lžičky rajského protlaku
  • cukr a ocet na dochucení
  • strouhanka na případné zahuštění masa
Postup přípravy:
  1. Pokud máme maso v celku, na jemno ho pomele v mlýnku a spolu s ním pomeleme i jednu cibuli. Pokud máme maso namleté, cibuli nastouháme na hrubém struhadle nebo nasekáme na velmi jemno. Maso vložíme do mísy spolu s cibulí, vejcem, solí a pepřem. Pečlivě promícháme rukou nebo v robotu pomocí háku. Pokud by byla směs příliš tekutá, zahustíme ji trochou strouhanky.
  2. Z paprik opatrně vyřízneme stopku, vyjmeme semeník a bílá žebra aniž bychom porušili zbytek papriky. Papriky naplníme masovou směsí a upěchujeme. Zbylé maso (na které nevyšly papriky) vytvarujeme do koulí nebo šišek.
  3. Druhou cibuli nasekáme na jemno a použijeme do omáčky; v kastrolu rozpálíme máslo, přisypeme cibuli a restujeme do zlatova. Snížíme plamen a cibuli zasypeme moukou (hraškou) a asi minutu opékáme. Pak přisypeme sladkou papriku a zrovna minutu opékáme. Následně vhodíme rajčata (pokud máme čerstvá, je nutná před tím spařit a oloupat), zarestujeme a zalijeme vývarem. Přidáme bobkový list, pepř a nové koření, osolíme, přivedeme k varu.
  4. Pak do omáčky přidáme papriky (a masové koule, pokud zbylo maso), tak aby byly minimálně do půlky potopené. Pod pokličkou dusíme na mírném plameni 45-60 minut.
  5. Papriky vyjmeme z omáčky a dáme stranou. Omáčku přecedíme a již nevaříme. Přidáme do ní rajský protlak a dochutíme octem a cukrem (lžíce octa a dvě plné lžičky cukru většinou stačí). Papriky vrátíme zpět na prohřátí.
  6. Servírujeme s dušenou rýží, houskovým knedlíkem, těstovinami a nebo třeba jáhlami.
Hlavní jídla
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Zapečené jednohubky - rychlovka

Zapečené jednohubky - rychlovka

Obrázek Těstoviny s kuřecím masem a smetanovou omáčkou

Těstoviny s kuřecím masem a smetanovou omáčkou

Obrázek Pravá italská pizza pro každého

Pravá italská pizza pro každého

Obrázek Nadýchané bramborové lívance

Nadýchané bramborové lívance

Obrázek Debrecínské ragů z vepřového masa

Debrecínské ragů z vepřového masa

Obrázek Hovězí guláš s houskovým knedlíkem

Hovězí guláš s houskovým knedlíkem

TOPlist