Postup přípravy:
- Pokud máme maso v celku, na jemno ho pomele v mlýnku a spolu s ním pomeleme i jednu cibuli. Pokud máme maso namleté, cibuli nastouháme na hrubém struhadle nebo nasekáme na velmi jemno. Maso vložíme do mísy spolu s cibulí, vejcem, solí a pepřem. Pečlivě promícháme rukou nebo v robotu pomocí háku. Pokud by byla směs příliš tekutá, zahustíme ji trochou strouhanky.
- Z paprik opatrně vyřízneme stopku, vyjmeme semeník a bílá žebra aniž bychom porušili zbytek papriky. Papriky naplníme masovou směsí a upěchujeme. Zbylé maso (na které nevyšly papriky) vytvarujeme do koulí nebo šišek.
- Druhou cibuli nasekáme na jemno a použijeme do omáčky; v kastrolu rozpálíme máslo, přisypeme cibuli a restujeme do zlatova. Snížíme plamen a cibuli zasypeme moukou (hraškou) a asi minutu opékáme. Pak přisypeme sladkou papriku a zrovna minutu opékáme. Následně vhodíme rajčata (pokud máme čerstvá, je nutná před tím spařit a oloupat), zarestujeme a zalijeme vývarem. Přidáme bobkový list, pepř a nové koření, osolíme, přivedeme k varu.
- Pak do omáčky přidáme papriky (a masové koule, pokud zbylo maso), tak aby byly minimálně do půlky potopené. Pod pokličkou dusíme na mírném plameni 45-60 minut.
- Papriky vyjmeme z omáčky a dáme stranou. Omáčku přecedíme a již nevaříme. Přidáme do ní rajský protlak a dochutíme octem a cukrem (lžíce octa a dvě plné lžičky cukru většinou stačí). Papriky vrátíme zpět na prohřátí.
- Servírujeme s dušenou rýží, houskovým knedlíkem, těstovinami a nebo třeba jáhlami.
Hlavní jídlaAutor receptuMarcela - Pradobroty