Risotto Parmigiano - Italské rizoto
Potřebné přísady:4 porce
- 150g másla
- 1 menší cibule
- 320g rýže Carnaroli
- 200ml suchého bílého vína
- 4 lžíce strouhaného parmazánu
- mořská sůl dle chuti
- zeleninový vývar dle potřeby
Zeleninový vývar
- 2 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1 řapíkatý celer
- 1 rajče
- 2l vody
- sůl, pepř
Postup přípravy:
- Očištěnou zeleninu nakrájíme na půlky. Na pánvi ji na sucho opečeme, aby získala světle hnědý nádech. Poté přilijeme horkou vodu, dochutíme solí a pomalu vaříme nejméně 30 minut.
- V hrnci rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibuli a na mírném ohni ji zpěníme. Přisypeme rýži a mícháme, dokud se nespojí s máslem a cibulkou. Zalijeme vínem, chvíli povaříme, aby vyprchal alkohol a přidáme vývar podle potřeby. Dusíme na mírném ohni asi 20 minut. Podlijeme vždy, když se tekutina téměř vyvaří.
- Poté přidáme kousek másla, parmazán, osolíme podle potřeby a smícháme dohromady. Rizoto bude díky sýru krémovité.
- Inspirace - s italem v kuchyni
Hlavní jídla
Mohlo by se Vám líbit