Bramborové těsto : brambory uvaříme ve slupce doměkka, oloupeme a necháme úplně vychladnout. Buďto je nastrouháme na hrubém struhadle, nebo umeleme v mlýnku na maso. V "hromádce" umletých brambor uděláme důlek, do něj rozklepneme vejce, přidáme sůl, mouku, krupici a solamyl a utvoříme těsto ( nesmí se lepit ). S bramborovým těstem se musí pracovat rychle, začne řídnout.
Uzené maso nebo měkký salám umeleme v masovém mlýnku nebo ho rozsekáme na maličké kousíčky. Vložíme ho do orestované cibulky, přidáme pepř a krátce orestujeme.
Z těsta odkrojíme kousek, vyválíme šišku, kterou rukama nebo válečkem " rozplácneme". Rozkrájíme tak, aby vznikly obdélníčky. Na každý kousek dáme masovou náplň a vytvoříme knedlík ( pozor, aby byl dobře zabalený ).
Dáme vařit do vroucí osolené vody, a když knedlíky vyplavou na povrch , necháme je ještě tak 5 minut vařit, aby nebyly uvnitř syrové.
Podáváme se zelím ( na ten recept nepíšu - každý ho dělá jinak ) a poléváme osmaženou cibulkou )