Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Hlavní jídlaVaření, pečení, recepty

Mrkvová polévka se zakysanou smetanou

Potřebné přísady:
  • 500 g mrkve
  • 1 střední cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce másla nebo oleje
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml zakysané smetany (nebo více podle chuti)
  • sůl, pepř
  • špetka muškátového oříšku nebo zázvoru (volitelně)
  • čerstvé bylinky na ozdobu (např. petržel nebo koriandr)
Postup přípravy:
  1. Cibuli nakrájej na jemno, česnek nasekej. Mrkev očisti a nakrájej na kolečka.
  2. V hrnci rozehřej máslo nebo olej, přidej cibuli a nechej zesklovatět. Pak přidej česnek a krátce orestuj.
  3. Přisyp mrkev, chvíli společně restuj a zalij vývarem.
  4. Vař pod pokličkou asi 20–25 minut, dokud mrkev nezměkne.
  5. Polévku rozmixuj dohladka ponorným mixérem.
  6. Vmíchej zakysanou smetanu (můžeš si trochu nechat na ozdobu), dochuť solí, pepřem a případně trochou muškátového oříšku nebo zázvoru.
  7. Podávej teplé, ozdobené lžičkou smetany a bylinkami.
Hlavní jídla

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Vepřové medailonky s americkými brambory

Vepřové medailonky s americkými brambory

Obrázek Dýně s ořechovým pestem od Zuzky

Dýně s ořechovým pestem od Zuzky

Obrázek Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Obrázek Maďarské noky s kuřetem od Markétky

Maďarské noky s kuřetem od Markétky

Obrázek Cizrna s batáty rajčaty a kokosový mlékem

Cizrna s batáty rajčaty a kokosový mlékem

Obrázek Kuřecí na jehle s okurkovým salátkem

Kuřecí na jehle s okurkovým salátkem

TOPlist