Svíčková omáčka s houskovým knedlíčkem podle Martiny
Potřebné přísady:
800 g pravé hovězí svíčkové
50 g slaniny
Sůl
Mletý pepř
1 velká mrkev, petržel a menší celer
1 velká cibule
Máslo
Olej
Citron na kolečka
Šťava z citronu
10 kuliček pepře
4 kuličky nového koření
2 bobkové listy
Smetana na vaření
Hladká mouka na zahuštění
Cukr
Postup přípravy:
Maso vcelku prošpikujeme slaninou. Osolíme, opepříme. Na rozpáleném oleji z obou stran zatáhneme. Maso změní barvu. Přisypeme drobně nakrájenou cibuli a nakrájenou kořenovou zeleninu. Osmahneme. Podlijeme vodou a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 190 stupních asi 45 minut. Maso po vyjmutí necháme odpočinout. Ihned nekrájíme, pustilo by šťávu. Omáčku propasírujeme nebo rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud je jí málo, dolijeme vodou nebo vývarem. Zahustíme moukou a smetanou. Omáčku osladíme a dochutíme citrónovou šťávou. Zjemníme kouskem másla. Nakonec přecedíme.
Podáváme s houskovými knedlíky, plátkem citronu, kopečkem šlehačky a brusinkami.