tvaroh rozšlehat s mlékem a cukrem - knedlíky polijeme
Lesní ovoce jahody apod - dáme na pánev do kastrolu a zahřejeme pocukrujeme a horké poléváme na tvarohovou směs
další oblíbená varianta je zakysaná a oslazená smetana :-)
Na náplň:
ovoce podle chuti nebo sezóny - můžeme použít i povidla či marmelády
Postup přípravy:
Do mísy dáme mouku a uděláme si do ní důlek. Mléko vyndáme a přihřejeme a nalijeme do důlku. Přidáme dvě lžičky cukru a rozdrobené droždí. Počkáme až nám vzejde kvásek a přidáme ostatní ingredience. Vypracujeme hladké těsto a necháme na teplém místě kynout. Z vykynutého těsta vyválíme po kouskách válce a nakrájíme na kousky tak aby jsme neměli knedlíky moc obrovské. Z ukrojeného kousky vytvarujeme placičky a naplníme zvoleným ovocem či marmeládou. Konce spojíme k sobe a vykutálíme v dlaních knedlík, odkládáme na pomoučněný vál.
Kedlíky vhodíme do vroucí vody, nesmí se nám přilepit ke dnu, pěkně zamíchat a oni se odlepí a krásně vyplavou nahoru. Vaříme 4-ř minut a pak vařečkou knedlíky otočíme tak, že strana co byla ponořena ve vodě bude nahoře a naopak. A vaříme další cca 4 minutky.
Knedlíky vyndáme a propícháme vidličkou, aby z nich vyšla ven pára. Posypeme strouhaný tvarohem, moučkovým cukrem a polijeme rozpuštěným máslem, nebo zalijeme tvarohou směsí či přelivem z ovoce to už každý podle toho čím plnil a co mu chutná. Někdo posypává kakaem či skořicí :-) Chutím a kreativitě se přeci meze nekladou.