Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Hlavní jídlaVaření, pečení, recepty

Domácí guláš

Potřebné přísady:
  • 800 g hovězí kližky (nebo jiné gulášové maso)
  • 3 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 1–2 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • sůl, pepř podle chuti
  • trochu hladké mouky (na zahuštění – volitelně)
  • voda nebo vývar (cca 600–800 ml)
Postup přípravy:
  1. 👩‍🍳 Postup:
  2. Cibuli nakrájej na jemno a osmaž ji v kastrolu na sádle dozlatova. Neuspěchej to – základ guláše je cibule.
  3. Přidej na kostky nakrájené maso, osol ho a opepři. Zprudka ho opeč ze všech stran, ať se zatáhne.
  4. Přisyp papriku a rychle promíchej (ať nezhořkne).
  5. Přidej česnek (nasekaný nebo prolisovaný), kmín a zalij vodou nebo vývarem, aby bylo maso ponořené.
  6. Přikryj poklicí a nech dusit na mírném ohni 1,5 až 2 hodiny, dokud nebude maso úplně měkké.
  7. Když je maso hotové, můžeš guláš lehce zahustit trochou mouky rozmíchané ve vodě (nebo lžičkou strouhaného chleba).
  8. Nakonec dochuť majoránkou (tu dej až na konci, aby nezhořkla).
  9. 🍞 Podává se s:
  10. houskovým knedlíkem
  11. čerstvým chlebem
  12. nebo klidně jen tak s cibulkou navrch
Hlavní jídla

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Bramborový salát - vynikající

Bramborový salát - vynikající

Obrázek Těstoviny s kuřecím masem a smetanovou omáčkou

Těstoviny s kuřecím masem a smetanovou omáčkou

Obrázek Králík na česneku se špenátem a bramborovými knedlíky

Králík na česneku se špenátem a bramborovými knedlíky

Obrázek Vepřová panenka ve slanině s gratinovanými brambory

Vepřová panenka ve slanině s gratinovanými brambory

Obrázek Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta

Ovocné knedlíky z odpalovaného těsta

Obrázek Bramborovo-perníkové knedlíky plněné sušenou švestkou a marcipánem

Bramborovo-perníkové knedlíky plněné sušenou švestkou a marcipánem

Obrázek Špagety s pečenými rajčaty a sýrem feta

Špagety s pečenými rajčaty a sýrem feta

TOPlist