Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Hlavní jídlaVaření, pečení, recepty

Zapečená růžičková kapusta

Potřebné přísady:

Kapustičky

  • 500 g očištěné růžičkové kapusty (v původním stavu je to asi 700 g)
  • sůl
  • pepř
  • 20 g  másla

Bešamel

  • 30 g másla
  • 1 menší cibule
  • 30 g hladké mouky
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka pepře
  • 1 bobkový list
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • velká hrst strouhaného parmazánu
Postup přípravy:
  1. Předepsané množství vám vystačí na 2 vydatné porce (budete-li ji jíst jen tak jaho hlavní chod) nebo na 4 porce, pokud bude podávaná jako příloha.
  2. Začneme bešamelem. Máslo necháme rozpustit v kastrolu s dvojitým dnem, cibuli oloupeme a nakrájíme na drobno. Když máslo začne bublat, vsypeme cibuli a asi dvě minuty mícháme (cibule jen lehce zesklovatí). Pak cibuli zasypeme moukou, rozmícháme a minutu opékáme jíšku. Poté zalijeme mlékem, přidáme sůl, pepř, bobokový list a muškátový ořech, přivedeme k varu, stáhneme na velmi mírný plamen a za občasného míchání 15 minut vaříme. Že je bešamel hotový poznáme tak, že když přejedeme prstem po zadní straně lžíce, zůtane na ní ohraničená stopa a omáčka je hustá a ze lžíce stéká velmi pomalu.
  3. Omáčku přepasírujeme přes jemné síto.
  4. Troubu zapneme na 200°C, horkovzduch na 180°C.
  5. Růžičkovou kapustu omyjeme a očistíme - odstraníme několik vrchních lístků, abychom dostali krásné světle zelené růžičky bez smetí a otlučených míst, přečnívající košťál odřízneme a každou kapustu vertikálně rozřízeme. Je to nejhorší práce na celém jídle, ale je nutná. A nedivte se, když vám na první pohled zbyde víc odpadu než očištěných růžiček:o)
  6. Očištěnou kapustu připravíme "na zádíčka" - na velké pánvi rozpálíme máslo a na něj nasypeme všechny kapustičky, osolíme, opepříme, promícháme a 4 minut na prudkém plameni restujeme - za ty 4 minuty růžičky promícháme tak 3x, víckrát ne. Pak snížíme plamen na minimum, zakryjeme pánev poklicí a necháme ještě 3 minuty dojít. Klidně si nastavte minutku, já to tak taky dělám.
  7. Menší pekáček (27 x 18 cm) vymažeme máslem. Přesuneme do něj orestované kapustičky, zalijeme bešamelem a zasypeme nastrouhaným parmazánem. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme 20 minut do krásně zlatavé barvy.
  8. Podáváme okamžitě jako přílohu k masu nebo i samostatně jako vydatnou večeři.
Hlavní jídla
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Risotto Parmigiano - Italské rizoto

Risotto Parmigiano - Italské rizoto

Obrázek Bramborový salát - vynikající

Bramborový salát - vynikající

Obrázek Hložánkovy vejce z Ulice - Naprosto EPESNÍ

Hložánkovy vejce z Ulice - Naprosto EPESNÍ

Obrázek Recept - Gnocchi s lososem, špenátem a sýrovou omáčkou

Recept - Gnocchi s lososem, špenátem a sýrovou omáčkou

Obrázek Smažené bramborové třepanky se zelím -  Podzuklín

Smažené bramborové třepanky se zelím - Podzuklín

Obrázek Quiche s brokolicí, slaninou a hráškem by Romča

Quiche s brokolicí, slaninou a hráškem by Romča

Obrázek Pečená kuřecí prsa s citronovou šťávou a medem

Pečená kuřecí prsa s citronovou šťávou a medem

Obrázek Gratinované těstoviny s tuňákem

Gratinované těstoviny s tuňákem

Obrázek Makaróny se smetanovou omáčkou, pancettou, vejci a parmazánem

Makaróny se smetanovou omáčkou, pancettou, vejci a parmazánem

Obrázek Cizrna s mrkví, lilkem a rajčaty

Cizrna s mrkví, lilkem a rajčaty

TOPlist