Obrácený banánový koláč by Romča
Potřebné přísady:
- 10 lžic javorového sirupu - pokud nemám nahrazuji kukuričným s trochou medu a goji
- 5 banánů
- 100g domácího másla - ( kdo nemá použije kupované)
- 200g třtinového cukru
- 4-5 vajec podle velikosti
- 3ks vanilkový lusk - ( vyškrabeme)
- 1ks prášek do pečiva bez fosfátů
- 100g nadrobno mletých mandlí
- 200g domácího nebo hustého řeckého jogurtu
- 200g hladké mouky
- 2 banány navíc nejlépe přezrálé - ( do těsta)
Postup přípravy:
- Troubu zapnu a předehřeji na 160 stupňů.
- Formu vyložím buď celou a nebo jen dno pečícím papírem. Pokud dno strany vymazat a vysypat kokosem.
- Na dno naliji javorový sirup a mašlovačkou nebo stěrkou rozmažu. Banány oloupu a přpúlím a podélně rozříznu. Vyložím celé dno banány. Teď si ušlehám změklé máslo s cukrem a vejci přidám dřeň z vydlabaných vanilkových lusků. Mouku smíchám s práškem do pečiva a prosiji do misky s máslem atd a přidám jogurt a mandle plus jeden banán a rozmixuji. Nakonec nakrájím poslední banán na kostičky a opatrně vmíchám do směsi.
- Takto připravené těsto opatrně naliji do formy na banány a dám péct zhruba na 45 min až hodinu každý podle své trouby.
- Po upečení koláč špejlí propíchat na několika místech a potřít javorovým sirupem.
- Nechám chvíli stát a teprve až není tak horký tak vyklopím. Podávám teplý se zmrzlinou 😊
- Dobrou chuť
Moučníky, dezerty, dorty
Mohlo by se Vám líbit