Koblihy domácí
Potřebné přísady:
- 90g hrubé mouky
- 400g hladké mouky
- 50g hera
- 2 ks žloutek
- 250 - 300ml mléka - hrneček
- 20g cukru moučka
- špetka soli
- polovina sáčku sušeného droždí nebo klasické jaké jste zvyklé
- kůra z citronu asi z poloviny - (nemusí být)
- Kdo chce přidá dvě až tři lžíce rumu nebo trošku rumové tresti tu používám já
Postup přípravy:
- Do domácí pekárny dáme na dno všechny tekuté suroviny a rozpuštěné máslo. Potom dáme na jednu stranu cukr a na druhou sůl a na to mouku. Zapneme na program těsto kynuté a necháme kynout. Kdo nemá pekárnu zadělá klasickým způsobem hutnějsí těsto a nechá hodinku a půl kynout.
- Vykynuté těsto vyklopíme na podsypaný vál hladkou moukou a vyválíme placku o průměru cca 1,5 cm a hrnečkem vykrajujeme kolečka. Opět necháme kynout cca 15 minut ne o moc déle.
- A jdeme na to. Na pánev dáme velké množství oleje tak aby nám kobližky skoro plavaly a dáme smažit. Smažíme pozvolna aby se nám nepálili a nebyli uvnitř syrové. Po usmažení pokládáme na talířek vyložený ubrousky, aby se nám odstranil přebytečný tuk.
- Po vychladnutí můžeme plnit plničkou s dlouhým nástavcem tak, že plničku zapíchneme do boku kobližky a vtlačíme náplň podle chuti - marmeláda, čokoláda, pudink. Nebo můžeme jako já udělat z kobližek vdolky ty my jíme ještě teplé a dáme navrch povidla a tvaroh a nezapomeneme ani na šlehačku. A je hotovo.
Moučníky, dezerty, dorty
Mohlo by se Vám líbit