Clafoutis s jablky
Potřebné přísady:
- 600g oloupaná a pokrájené jablka
- 100g cukr moučka
- 60g máslo
- 1 kávová lžička skořice
- 250ml mléka
- 75cl rumu
- 3ks vejce
- 1ks vanilkový cukr
- 2/3 hrnku hladké mouky
- špetka soli
Postup přípravy:
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů, formu na koláč si vymažeme. Jablka rozkrájíme na tenké měsíčky. Na pánev dáme máslo a jablka na něm opečeme. Pánev si dáme na stranu a jablka v ní posypeme 2/3 cukru, skořicí a přelijeme rumem - vše promícháme a přikryjeme pokličkou, necháme cca 30 minut macerovat.
- V míse smícháme vejce, vanilkový cukr, mléko, zbytek cukru, špetku soli a postupně zašleháváme předem prosátou hladkou mouku. Jablíčka z pánve slijeme do těsta, šťávu vmícháme dovnitř. Dno formy si vyložíme polovinou plátků jablíček, vlijeme těsto a zbylá jablíčka dáme navrch a lehce je vtlačíme do těsta.
- Pečeme dozlatova zhruba 45 minut. Po upečení posypeme moučkových cukrem a podáváme. Tento moučníky se podává nejlépe ihned, dokud je krásně teplý.
- Clafoutis - čteme klafuty :-) Dobrou chuť
Moučníky, dezerty, dorty
Mohlo by se Vám líbit