Hledat
Filters

Staročeské trdelníky - doma pečené

Potřebné přísady:

Těsto:

  • 300-400g hladké mouky
  • 40g másla či Hery
  • 2 žloutky
  • 1a1/2 lžičky cukru
  • 20g droždí
  • 200ml vlahého mléka
  • špetka soli

Na potření:

  • bílek

Na oválení:

  • sekané či mleté ořechy nebo mandle smíchané s krupicovým cukrem nebo můžete použít skořicový cukr a pod., zkrátka, podle chuti. Používám čím dál častěji třtinový cukr a do těsta přidávám z části celozrnnou mouku.
Postup přípravy:
  1. Těsto necháme vypracovat v domácí pekárně v programu Těsto. Pokud se vám bude zdát při hnětení řídké, přisypte trochu mouky, ať je konzistence těsta hustší. Vykynuté rozdělíme na vále zhruba na 20-25 stejných kousků, každý dílek jemně poválíme na hada dlouhého cca 25cm a pak navineme s menšími mezírkami na klasickou trubičku. Nijak trubičky nemastíme, trdelníky jdou po upečení i tak krásně stáhnout.
  2. Po navinutí hada trubičku jemně poválíme, až se těsto zploští a odložíme na plech vyložený pečícím papírem, kde je ještě necháme vykynout, to trvá cca 10minut, záleží na teple v místnosti.
  3. Poté každou trubičku potřeme kolem dokola rozšlehaným bílkem, oválíme v nasekaných ořechách smíchaných s krupic. či lépe krystal.cukrem a položíme zpět na plech.
  4. Vložíme do vyhřáté trouby, pečeme na 150°C 25-30minut, prostě do zrůžovění.
  5. Hned po upečení můžeme stahovat z trubiček, pozor na prstíky, pálí to:-)
  6. Na trdelníky jsem opět narazila na jarmarku a už jsem se prostě rozhodla, že je musím vyzkoušet upéct doma. Sice je to jen taková náhrada, protože naši předci je připravovali nad žhnoucími uhlíky, ale ani tak to nevadí. Je to příjemná obměna sladkého pečiva, kterým můžete pohostit i návštěvy a všichni budou spokojeni.
  7. Chystám ještě variantu na slano, kterou brzy vložím.
  8. Dobrou chuť!:-)
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

TOPlist