Postup přípravy:
- Troubu rozhřejeme na 190° (horkovzduch na 170°C).
- Máslo utřeme s cukrem a následně zapracujeme mouku. Těsto rukama natlačíme do dortové formy o průměru 22 cm. Pokud použijete formu s odepínatelným dnem, pak pod ní dejte ještě plech. Během pečení má máslo a trocha šťávy z rebarbory tendenci protékat, tak je lepší, aby obojí zůstalo na plechu pod formou než na dně trouby:o)
- Rebarboru oloupeme, ořízneme od konců a nakrájíme na půlcentimetrové kostičky. Vložíme do mísy, zasypeme cukrem a moukou a promícháme. Proslazenou rebarboru nasypeme a upěchujeme do formy na těsto a vložíme do rozehřáté trouby na 15 minut.
- Po 15 minutách vyndáme z trouby a troubu snížíme na 175°C ( horkovzduch na 160°C).
- Metličkou v ruce rozšleháme tvaroh a cukr do hladké hmoty. Pak stejným způsobem vmícháme obě vejce. Tvarohovou směs opatrně nalijeme na předpečený korpus s rebarborou a vrátíme do trouby na 40 minut. Po této době by měly být okraje těsta lehce zvedlé, ale střed stále trochu propadlý, celý koláč zůstává nahoře světlý (neměl by zhnědnout) a střed se při lehkém zaklepání skoro nechvěje.
- Vyndáme z trouby a necháme asi 30 minut zchladnout - za tu dobu spadnou kraje zpět dolů.
- Všechny ingredience smícháme metličkou v jednolitou hmotu a natřeme na horní část dortu.
- Dort objedeme po obvodu nožem, uvolníme obruč a sundáme ji. Necháme zcela vychladnout a pak přemístíme do lednice a minimálně 3 hodiny necháme proležet.
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptuMarcela - Pradobroty