Tartaletky, velké možnosti různého plnění, co kdo má rád. Těsto je linecké, to každý zná a tady je s lemon curd - citronový krém, přelitý ganache + ovoce.
Potřebné přísady:Linecké těsto:
- 300 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 1 lžíce smetany
- 200 g másla
- citronová kůra
Lemon curd:
- 4 žloutky
- 70 g třtinového cukru
- 70 ml citrónové šťávy
- 50 g másla
- kůra ze 2 bio citrónů jemně nastrouhané
Postup přípravy:
- Vypracujeme těsto a necháme v chladu odpočinout
- Vyválíme, vykrajujeme tvary, upečeme.
- Smíchejte všechny ingredience a ve vodní lázni za občasného míchání zahřívejte tak dlouho, dokud nezhoustne do konzistence husté kaše. Takto čerstvý krém, můžete hned použít, nebo uzavřený uskladnit v lednici až dva týdny. Ganache: 1:1 150 g hořké kvalitní čokolády (já používám i mléčnou a bílou, vždy ale co nejvíc víceprocentní), 150 g smetana na šlehání s obsahem více jak 30 % tuku Pracovní postup Do rendlíčku nalijeme smetanu a ohřejeme ji těsně pod bod varu. Jakmile se začnou objevovat na povrchu bublinky, stáhneme rendlík z plotýnky. Mezitím si nasekáme čokoládu na malé kusy. Pokud používáme čokoládové pecky, tuhle práci máme ušetřenou. Nasekanou čokoládu vsypeme do horké smetany a necháme zhruba pět minut odpočinout. V tuto chvíli horká smetana působí teplem na čokoládu, která se rozpouští, zatímco smetana se ochlazuje. Po pěti minutách si k ruce vezmeme metlu a směs vyšleháme. Metlu vložíme doprostřed rendlíku a ručně šleháme dokola v postupně se zvětšujících kruzích, v jednom směru, nemusíme spěchat. Výsledkem je lesklá, hustá poleva, nazývaná ganache. Hotovou ganache necháme zchladit, až začne houstnout. V ten okamžik ji použijeme na glazování cukroví, potažené necháme ztuhnout při pokojové teplotě.
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptuIvana Mařanová