Perníkové trdelníky
Potřebné přísady:Těsto:
- 300-400g hladké mouky
- 40g másla či Hery
- 1 lžička perníkového koření
- 2 žloutky
- 1a1/2 lžičky cukru
- 20g droždí
- 200ml vlahého mléka
- špetka soli
- 1 lžička kypřícího prášku do perníku-nemusí být
Na potření:
Na oválení:
- krystal.cukr
- sekané či mleté ořechy nebo mandle smíchané s krupicovým cukrem nebo můžete použít skořicový cukr a pod.
Postup přípravy:
- Pracovní postup je nafocen a vložen u mého předešlého receptu ♦´Staročeské trdelníky´♦ :-)
- Těsto necháme vypracovat v domácí pekárně v programu Těsto. Pokud se vám bude zdát při hnětení řídké, přisypte trochu mouky, ať je konzistence těsta hustší. Vykynuté rozdělíme na vále zhruba na 20-25 stejných kousků, každý dílek jemně poválíme na hada dlouhého cca 25cm a pak navineme s menšími mezírkami na klasickou trubičku. Nijak trubičky nemastíme, trdelníky jdou po upečení i tak krásně stáhnout.
- Po navinutí hada trubičku jemně poválíme, až se těsto zploští a odložíme na plech vyložený pečícím papírem, kde je ještě necháme vykynout, to trvá cca 10minut, záleží na teple v místnosti.
- Poté každou trubičku potřeme kolem dokola rozšlehaným bílkem, oválíme v krystalovém cukru nebo v nasekaných ořechách smíchaných s krupic. cukrem a položíme zpět na plech.
- Vložíme do vyhřáté trouby, pečeme na 160°C 25-30minut, prostě do zrůžovění.
- Hned po upečení můžeme stahovat z trubiček, pozor na prstíky, pálí to:-)
- Perníkové trdelníky jsou lahodné, voňavé a úplně stačí použít na oválení jen cukr, i bez oříšků jim nic nechybí.
- Při pečení se na nich vytvoří cukrová krustička.
- Pro milovníky perníků a perníčků ideální pečivo, kterým neurazíte ani návštěvy:)
- Dobrou chuť!
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptuVlaďka D.
Mohlo by se Vám líbit