Dýňové rolky se skořicí, mletým zázvorem a muškátovým oříškem
Potřebné přísady:Těsto (12ks):
- 40 g másla
- 40 g cukru krupice
- 75 g dýňového pyré
- 225 g hladké mouky
- 4 g sušeného droždí nebo 15 g čerstvého
- 1 vejce
- špetka soli
- + máslo na vymazání formy
Náplň:
- 50 g cukru krupice,
- 2 lžíce másla
- 1 lžička skořice
- ½ lžičky mletého zázvoru
- špetka mletého muškátového oříšku
Poleva:
- 50 g cukru moučka
- 20 g krémového sýra (Gervais, Buko, Lučina)
- 1 lžíce másla
Postup přípravy:
- 1. V míse utřete máslo s cukrem, špetkou soli a vajíčkem. Přidejte dýňové pyré, mouku a droždí a hněťte asi 10 minut (v elektrickém robotu na nejnižší otáčky), těsto musí být pěkně pružné a hladké. Přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
- 2. Připravte si náplň – rozpusťte máslo, přidejte cukr, sýr a koření a míchejte do hladké konzistence.
- 3. Na pomoučeném vále rozválejte těsto na obdélník, který potřete připravenou skořicovou směsí (na jedné z delších stran nechte asi 3 cm volné a těsto srolujte tak, aby byl nepotřený okraj zespoda.
- 4. Za rolované těsto nakrájejte na 2 až 3 cm tlusté plátky, které vyskládejte do zapékací mísy, formy či menšího pekáčku s centimetrovými odstupy. Nechte ještě chvíli kynout (10 – 15 minut) a pečte asi 25 minut při 180 °C. Nechte vychladnout.
- 5. Polevu připravte z rozpuštěného másla smíchaného s cukrem a krémovým sýrem.
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptuIvana Reich
Mohlo by se Vám líbit