Kvásková kynutá bábovka z Lievito Madre
Potřebné přísady:
- 150g kvásku Lievito Madre - (v plné kondici a síle)
- 350g manitoba -(lze použít i hladká)
- 140ml mléka
- 2ks velká vejce
- špetka soli
- vanilkový lusk nebo tresť
- 100g cukru
- 110g másla
- rozinky nebo kandované ovoce či nasekaná čokoláda
Postup přípravy:
- Mouku navážíme, prosijeme, přidáme mléko, polovinu cukru, promícháme a necháme hodinu stát.
- Po hodině přidáme Lievito Madre, promícháme a necháme opět hodinu odpočívat.
- Přidáme zbytek surovin, kromě másla a rozinek. Dobře promícháme v robotu zhruba 10-15 minut. Nakonec přidáme studené máslo, menší kousky nakrájené a zapracujeme do těsta. Rozinky nepřidáváme, nevháme si je bokem.
- Teď si připravíme dvě misky a těsto rozdělíme na dvě části. . Jednu část, necháme v robotu, budeme do ní přidávat kakao. Druhou část, ta zůstane světlá a měla by být o kousek větší, dáme do misky, přeložíme a necháme kynout.
- Do robota k menší části přidáme kakao a promícháme. Přendáme do misky přeložíme a necháme kynout.
- Obě části takto budou kynout dvě hodiny a budeme je po 30 minutách překládat.
- Teď si pracovní plochu na lince důkladně omyjeme a naolejujeme. Světlou část vyklopíme z misky a rukama roztáhneme, posypeme rozinkami. To samé uděláme s tmavou částí, kterou položíme na světlou část, posypeme rozinkami a stočíme. Dáme do misky a necháme kynout 2-3 hodiny.
- Formu vymažeme máslem, vysypeme kokosem. Těsto vyklopíme lehce natáhneme do válce a opatrně vložíme do formy. Konce přeložíme přes sebe.
- Necháme kynout hodinu až dvě. Pečeme v předehřáté troubě na 250 stupňů. Vyvětráme a vložíme formu s bábovkou, teplotu snížíme na na 180 stupňů a pečeme zhruba 40-45 minut. Hlídáme až nám vršek bábovky zezlátne, přikryjeme alobalem, aby se nám bábovka nespálila.
- Vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Podáváme se šlehačkou eventuálně s rozvarem z lesního ovoce nebo nutelou.
Moučníky, dezerty, dorty
Mohlo by se Vám líbit