Postup přípravy:
- V míse utřeme cukr s máslem, žloutkem a jedním vejcem. Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme k máslové směsi. Vypracujeme drobivé těsto a podle potřeby přidáváme po lžicích mléko tak, aby vzniklo kompaktní nelepivé těsto.
- Těsto vyválíme asi na 0,5 cm vysokou placku a pomocí vykrajovátka nebo skleničky vykrajujeme kolečka, která přesuneme na plech vyložený pečícícm papírem (tato dávka vyjde na necelé 3 plechy). Rozšleháme bílek a potřeme jím kraje koláčků.
- Troubu předehřejem na 180°C (horkovzduch na 160°C).
- V případě vaničkového tvarohu ho asi dvě hodiny před pečením necháme přes plátýnko vykapat a lehce vymačkáme, abychom odstranili přebytečnou vodu. Tvaroh v kostce můžeme použít rovnou.
- Tvaroh, cukr, žloutky a vanilkový extra rozmícháme do hladka (místo extraktu lze použít vanilkový cukr a o to méně dát klasického cukru). Krém vložíme do zdobícího sáčku s větší špičkou a nastříkáme na linecké kolečka připravené na plechách. do středu každého koláčku dáme rozinku, případně jiné sušené drobné ovoce a nebo trochu marmelády.
- Vložíme do trouby a pečeme 15-20 minut dozlatova.
- Ještě horké koláčky přímo na plechu potřeme rozehřátým máslem smíchaným s rumem a pocukrujeme. Necháme zcela vychladnout.
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptuMarcela - Pradobroty