V misce rozetřeme droždí s 1 lžičkou cukru, přidáme 100 ml vlažného mléka a 1 lžíci mouky, promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to cca 15 minut. Do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme zbytek cukru, nastrouhanou citrónovou kůru, vejce se žloutkem, rum, zbytek mléka a rozpuštěné máslo (musí být vlažné, ne teplé!). Vařečkou, rukama anebo za pomoci kuchyňského robotu vypracujeme hladké nelepící těsto. Poprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca 45 minut.
Z vykynutého těsta vyválíme na lehce pomoučněném vále plát silný 1-1,5 cm. Pomocí hrnečku vykrojíme kolečka, přikryjeme je utěrkou a necháme je 20 minut vykynout. V hrnci rozpálíme olej (sádlo). Než vdolek vložíme do tuku, uděláme do něj palcem důlek. Vdolky osmažíme v horkém tuku důlkem dolů, pak je otočíme a usmažíme dozlatova i z druhé strany.
Z pánve je vyjmeme na papírový ubrousek, abychom odsáli přebytečný tuk. Vychladlé vdolky potřeme povidly, posypeme nastrouhaným tvarohem a ozdobíme zakysanou smetanou smíchanou s tvarohem a 2 vanilkovými cukry.