Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Mazanec

Potřebné přísady:

Těsto:

  • 225 ml mléka
  • 1 vejce
  • 100 g Hery
  • 100 g cukru moučka
  • 1 necelá lžička soli
  • ½  lžičky citronové kůry
  • 1 vanilkový cukr
  • 510 g polohrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 2 PL sekaných mandlí
  • 2 PL rozinek v rumu

Dále:

  • 1 žloutek na potření
  • mandlové lupínky
Postup přípravy:
  1. Do pekárny nalijeme vlažné mléko s rozmíchaným vajíčkem a rozpuštěný vlažný tuk, nasypeme oba cukry a prosátou mouku pokojové teploty, do rohu dáme sůl a citronovou kůru, na vzdálený konec do důlku v mouce na 1 lžičku cukru rozdrobíme droždí. Zapneme program TĚSTO. Po zaznění zvukového signálu přidáme mandle a rozinky.
  2. Vykynuté těsto rozkrojíme na polovinu, z každé části vytvarujeme bochánek, oba bochánky položíme na jeden plech s pečícím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Před pečením mazance pomašlujeme rozšlehaným žloutkem s trochou mléka, posypeme mandlovými lupínky a ve středu nastřihneme nůžkami do kříže (aby unikl vzduch a při pečení mazanec nepopraskal). Troubu předehřejeme na 200°C, ale po vložení plechu stáhneme na 180°C a pečeme asi 30 minut. Mazance necháme vychladnout na kuchyňské mřížce.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Vynikající křehké rohlíčky

Vynikající křehké rohlíčky

Obrázek Jablečný koláč s pudinkem aneb obrácený jablečník

Jablečný koláč s pudinkem aneb obrácený jablečník

Obrázek Koláč s lesní ovocem - Kvilda

Koláč s lesní ovocem - Kvilda

Obrázek Žloutkové řezy s citronovou polevou

Žloutkové řezy s citronovou polevou

TOPlist