Logo Píďák

píďák.cz

Hledat
Filters
Zavřít
Moučníky, dezerty, dortyVaření, pečení, recepty

Red velvet cake

Potřebné přísady:

Korpus:

  • 500 g hladké mouky
  • 226 g másla
  • 300 g cukru krupice
  • 30 g kakaa
  • 4 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 480 ml kysaného podmáslí
  • 1 lžička červené gelové barvy
  • 3 lžičky vinného octa
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli

Krém:

(Množství na prvním místě je pro případ, že pečete užší dort se 4 patry, druhé množství je pro dort širší se 2 patry - na něj se spotřebuje méně krému)

  • 500 / 400 g mascarpone
  • 500 / 400 g krémového sýra (philadephia, buko, crem cheese, lučina a podobné)
  • 300 / 250 ml smetany ke šlehání
  • 200 / 150 g moučkového cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
Postup přípravy:
  1. Korpus pečeme tak, že připravíme každý plát těsta zvlášť. Potřebujete buď 1 formu velikosti 27 cm (na dort, který vidíte na fotkách) a nebo dvě formy s průměrem 20 cm (a pak budou pláty 4). V každém případě pečeme na dvě várky.
  2. Troubu rozpálíme na 180°C (horkovzduch na 160°C).
  3. Dno dortové formy (nebo forem) vyložíme pečícím papírem, zapneme do obruče a boky vymažeme máslem.
  4. 113 g změklého másla a 150 g cukru vyšleháme do hladké hmoty. Po jednom přidáme 2 vejce, která důkladně zapracujeme (stále šleháme). Nakonec přidáme lžičku vanilkového extraktu.
  5. 250 g mouky smícháme s 15 g kakaa a 1/2 lžičkou soli.
  6. 240 ml podmáslí smícháme s 1/2 lžičkou gelové barvy a důkladně rozmícháme.
  7. Šlehač snížíme na střední otáčky a po částech přidáváme obarvené podmáslí a moučnou směs až vše spotřebujeme a vznikne vláčné tužší těsto.
  8. Ve skleničcce smícháme 1,5 lžičky octa s 1 lžičkou jedlé sody. Okamžitě se začne tvořit pěna, kterou přidáme k těstu, rychle zamícháme a nalijeme do připravené dortové formy (případně rozdělíme rozvnoměrně do dvou menších forem).  Pečeme 25-30 minut, dokud není zapíchnutá špejle suchá.
  9. Korpus necháme na mřížce zchladnout asi 10 minut, pak odstraníme boky a dno a necháme ho zcela vychladnout.
  10. Stejným způsobem upečeme druhý plát / druhé dva pláty.
  11. Potom, co korpusy zcela vychladnou je po jednom zabalíme do folie a dáme do lednice vychladit minimálně na hodinu (raději přes noc). Bude se s nimi lépe pracovat.
  12. Zchlazené mascarpone dáme do mísy s vychlazenou šlehačkou a cukrem. Spustíme šlehač na střední výkon a minutu vše promícháme. Pak pustíme vysoké otáčky a cca 3 minuty šleháme - krém zhoustne a zpevní. Poté zašleháme krémový sýr (po lžičkách) a nakonec vanilkový extrakt.
  13. Skládání dortu
  14. Vychlazené korpusy vyjmeme z lednice a vybalíme z folie. Všechny na horní straně seřízenem, aby byly rovné (seřezáváme jen tu kupolku, která se udělala). Odříznuté těsto nevyhazujeme, ale odložíme stranou. Budeme ho potřebovat na zdobení.
  15. První plát položíme na podnos nebo servírovací talíř, pomažeme asi 1 cm silnou vrstvou krému, položíme druhý plát a postup opakujeme do spotřebování plátů. Boky dortu můžeme potřít slabou vrstvou krému a nebo naopak stěrkou zahladit přebytečný krém, vznikne tak naked cake, kde jsou vidět patra krému i korpusu (já jsem to tak udělala).
  16. Z odřezaného korpusu uděláme drobenku a posypeme horní část dortu.
  17. Ze zbytku těsta a trochy krému vytvoříme mnutím kompaktní hmotu a z ní vytvoříme kuličky (cake-pops), kterými ozdobíme  dort po obvodu. Tahle část je moje vlastní invence, originální recept cake-pops neobsahuje:o)
  18. Necháme přes noc vychladit a proležet.
Moučníky, dezerty, dorty
Autor receptu

Mohlo by se Vám líbit

Obrázek Rychlé kynuté (nejen) kokosové věnečky

Rychlé kynuté (nejen) kokosové věnečky

Obrázek Lehký tvarohový koláč s marmeládou

Lehký tvarohový koláč s marmeládou

Obrázek Dort s bavorským čokoládovým krémem

Dort s bavorským čokoládovým krémem

Obrázek Kokosový dort s bílou čokoládou a ananasem

Kokosový dort s bílou čokoládou a ananasem

TOPlist