Tento tradiční tvarohový koláč našich babiček dozajista všichni dobře známe a je velice chutný, jednoduchý a rychlý. Můžete ho také dělat také s jablečnou, rybízovou marmeládou a nebo do tvarohu přidat meruňky. Fantazii se meze nekladou, ale tohle je klasika.
Potřebné přísady:
- 500 g polohrubé mouky
- 200g práškový cukr
- 2 celá vejce
- 250 g hera nebo máslo
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
Náplň:
- 500g tvarohu (vhodnější je balený ne ve vaničce)
- 80g práškový cukr
- 180 ml zakysaná smetana
- 1 žloutek
Postup přípravy:
- Nejdříve si připravíme náplň. Všechny suroviny pro náplň smícháme a hněteme metličkou do hladka.
- Z uvedených ingrediencí na těsto vypracujeme hladké vláčné těsto. Já zadělávám v domácí pekárně. Oproti naším babičkám ty zadělávaly pěkně poctivě ručně. Do pekárny dejte nejdříve tekuté suroviny. Máslo rozehřejte a nechte lehce schladnout. Pekárnu zapněte na program těsto. Mě program hněte 16 minut - program nudlové těsto - bez kynutí a nahřívání.
- Po vypracování těsta nechte těsto v chladu odpočinout alespoň 20 min. Poté si těsto rozdělíme. Třitčtvrtě dáme na plech a třetinu si dáme bokem na mřížky. Na plech si připravíme pečící papír nebo podložku a rovnoměrně rukou rozprostřeme těsto na celý plech. A pěkně vytlačíme do krajů.
- Na těsto nalijeme již připravenou náplň a rovnoměrně rozetřeme po celé délce spodního dílu těsta.
- Ze zbylého těsta buď vyválíme válečky a z nich tvoříme mřížku a nebo vyválíme těsto válečkem a nakrájíme si plátky z kterých tvoříme mřížku.
- Koláč vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme v normální troubě na 180°C (horkovzdušné troubě na 150 °C) asi 35-40 min.
Moučníky, dezerty, dorty