Jahodový pěnový dort
Potřebné přísady:na formu o průměru 24 cm
Sušenkový základ:
- 250 g máslových sušenek
- 80 g másla
Náplň:
- 500 g + 750 g jahod
- 500 ml smetany ke šlehání
- 250 g zakysané smetany
- 1 vanilkový cukr
- 140 g cukru krupice
- 2 lžíce želatiny v prášku
- jahody na ozdobu
Postup přípravy:Sušenkový základ:
- Sušenky rozdrtíme, smícháme s rozpuštěným máslem a pořádně promícháme. Vzniklou směs nasypeme do dortové formy, jejíž dno jsme vyložili potravinářskou fólií, pořádně umačkáme a dáme péct do trouby na 180 stupních na 10 minut. Necháme vychladnout.
Náplň:
- 500 g jahod rozmixujeme s polovinou cukru a propasírujeme. K jahodám přidáme želatinu a necháme ji 10 minut nabobtnat. Poté směs zahříváme na mírném ohni, dokud se želatina zcela nerozpustí. Směs se nesmí vařit. K jahodové směsi přidáme zakysanou smetanu, ve které jsme rozmíchali zbytek cukru, a vyšlehanou smetanu ke šlehání a promícháme tak, aby se vše spojilo dohromady. Na sušenkový základ vyskládáme špičkou nahoru jahody. Na jahody nalijeme náplň. Dort necháme nejlépe přes noc ztuhnout v lednici.
Moučníky, dezerty, dorty
Mohlo by se Vám líbit