cukr moučka nebo perlový granulovaný cukr na posypku
Náplň
100g cukru
100g másla
2 lžíce skořice mleté
1 lžička kardamonu
Postup přípravy:
Těsto
Do kastrolku dáme mléko a v něm tozpustíme máslo, dáme vyvhladit tak, aby směs byla vlažná. Do mísy dáme cukr a rozdrobíme droždí, přišijeme připravenou vlažnou směs másla s mlékem, promícháme a necháme vzejít kvásek.
Přidáme mouku, sůl, vejce a kardamon a vypracujeme hladké těsto. Těsto musí být hladké a nesmí lepit, takto připravené těsto posypeme trochou hladké mouky, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kyborg. Těsto musí zdvojnásobit svůj objem.
Náplň
Mezitím co nám těsto kyne si přilravíme náplň. Změklé máslo smícháme se skořicí a kardamonem a vymícháme dohladka. Nezapomeneme si předehřáté troubu na 220 stupňů.
Těsto vyválíme na omáčku cca o šířce 5mm a potřeme rovnoměrně náplní viz. foto. Srolujeme a krájíme cik cak viz fotí na trojúhelníky. Dáme na plech vsložený pečícím papírem a necháme ještě zhruba 10-15 minutek kynout. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme granulovaným cukrem. Pokud nemáte nesypeme a posypeme až po upečení cukrem moučka. Pečeme ve vyhřáté troubě na 220 stupňů zhruba 8-10 minut, ale každý se řiďte podle své trouby a vzhledu šneků.