Meruňkový koláč se smetanovou pěnou a ořechovým sněhem
Potřebné přísady:
Těsto na korpus:
1 žloutek
250 g másla 300 g polohrubé mouky 125 g cukru
Smetanová pěna:
3 žloutky
1 vejce
50 g cukru
1 zakysaná smetana
1 dl mléka
75 ml citrónové šťávy
Ořechový sníh:
4 bílky
75 g mletých vlašských nebo lískových ořechů
175 g cukru
Postup přípravy:
Vypracujeme hladké těsto, dáme do fólie a na 30 min do chladničky. Odležené těsto vyválíme, přendáme na plech a stejnoměrně rozprostřeme. Propícháme na několika místech vidličkou a pečeme v troubě na 175 °C asi 40 min.
Meruňky (množství takové, aby se hustě pokladl korpus) rozpůlíme a krátce povaříme. Slijeme z nich vodu a poklademe na vychladlý korpus.
Smetanová pěna:
Všechny ingrediance smícháme a ušleháme do pěny.
Zalijeme korpus s meruňkami pěnou a znovu pečeme na 175 °C asi 30 min.
Ořechový sníh:
Vyšleháme z bílků tuhý sníh a opatrně vmícháme mleté ořechy (můžou být lískové, ale na obrázku je verze s vlašskými) a cukr.
Upečený koláč potřeme ořechovým sněhem a necháme ne grilu ještě pár minut zapéct do zlatova.
Výroba je relativně složitá, ale stojí to za to..!!