Z mléka, špetky cukru a droždí nechám vzejít kvásek a zapracuji do zbytku surovin a uhnětu jemné těsto, nechám 40 minut kynout.
Těsto rozdělíme na dva díly, jeden dáme bokem.
Z půlky rozválím na větší plát potřu jen do půlky makovou náplní, přidám malou skleničku brusinek, zamotám do poloviny, a tu druhou půlku naříznu na proužky a domotám. Spojím do věnečku, nechám nakynout, potřu žloutkem, posypu mandlemi a peču na 180 do zlatova. Stejně pokračujeme s druhou polovinou těsta, nebo můžeme uplést třeba makové copy.
Náplň
200 g máku, ¼ l mléka, 3 lžíce pískového cukru, 1 balíček vanilinového cukru,1 lžíce rumu, špetka mleté skořice, citronové šťáva i kůra, případně rozinky. Umletý mák dáme do kastrůlku, zalijeme mlékem, povaříme, mícháme a když směs zhoustne, odstavíme ji z tepla a přidáme lžíci povidel.