Postup přípravy:
- Hrušky oloupeme, nakrájíma na poloviny až čtvrtky (menší kusy na půlky, větší na čtvrtky), odstraníme jádřince a vložíme je do hrnce, do kterého nalijeme vodu, rum/dezertní víno a nasypeme skořici, hřebíček a cukr. Přivedeme k varu a vaříme hrušky do poloměkka - asi 5-7 minut. Hrušky musí být spíš tvrdé než měkké, dopečou se pak v troubě. Pokud máte měkké hrušky, nevařte je vůbec, zbytečně by pak byly kašovité a dezert byl nevzhledný.
- Po uvaření opatrně vyjmeme hrušky z nálevu a necháme trochu zchladit.
- Máslo necháme povolit a společně s oběma cukry utřeme do světlé pěny. Přidáme vejce a propojíme. V jiné míse smícháme sůl a mouku, přidáme k máselné směsi a vypracujeme linecké těsto.
- Těsto rukama natlačíme na dno a boky koláčové formy (já mám 27 cm v průměru) a vložíme do lednice odpočinout, než připravíme zbytek koláče (tenhle krok lze přeskočit, pokud nemáte místo v lednici:o))
- Zapneme troubu na 180°C (horkovzduch na 160°C).
- Mascarpone s cukrem vyšleháme do homogenní směsi (jde to i v ruce drátěnou metlou), přidáme vejce a spojíme. Pak přisypeme mandle a mouku a promícháme.
- Formu s těstem vyndáme z lednice, na těsto nalijeme mandlovou nádivku.
- Hrušky na horní části podélně nařezeme asi 0,5 cm do hlouby (neděláme z hrušek plátky, jen vytváříme žebrování) a zatlačíme je do krému zářezy nahoru.
- Koláč vložíme do rozpálené trouby a pečeme 40-50 minut do zlatova.
- Podávat můžeme i vlahé, koláč je výborný hned.
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptuMarcela - Pradobroty