Letní třešňový dort
Potřebné přísady:
- 2 vejce
- 250g másla
- 200g cukru
- 200g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
- 250ml mléka
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 500g třešní
- 1 sáček dortového želé
- tuk a hrubá mouka do formy
Postup přípravy:
- Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh. Utřeme 1/2 másla se 120g cukru do pěny. Za stálého šlehání přidáme žloutky a pak opatrně sníh z bílků. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva a citronovou kůru.
- Formu vymažeme, vysypeme a rozetřeme do ní připravené těsto. Dáme péct (pečeme při 175°C 20 minut.
- Korpus necháme po upečení vychladnout a poté jej vyndáme z formy. Z mléka, vanilkového pudinkového prášku a zbylého cukru uvaříme hustý krém, který necháme zchladnout - občas jej zamícháme, aby se na jeho povrchu nevytvořil škraloup. Pak do něj zašleháme máslo.
- Třešně omyjeme a necháme okapat a vypeckujeme je. Upečený korpus vrátíme do umyté formy, kde na něj rozetřeme připravený krém a poklademe ho vypeckovanými třešněmi.
- Nakonec zalijeme připraveným dortovým želé, které jsme připravili dle návodu na obalu.
- Na závěr necháme moučník v ledničce ztuhnout a před podáváním nakrájíme na řezy.
Moučníky, dezerty, dortyAutor receptuTereza M.
Mohlo by se Vám líbit